„A mese a legősibb stand-up” – A Karinthy Színház is várja az Olimpia közönségét

Igazán különleges programokra számíthat a közönség, ha ellátogat a Karinthy Színházba a hamarosan kezdődő Színházi Olimpia idején: Mesemondó Fesztivál, antropológiai színház és határon túli előadás is szerepel a repertoárban.

Mesemondó Fesztivál

Május 12. és 14. között rendezik meg a Mesemondó Fesztivált, amelynek keretében észt, görög, skót ének- és mesemondókat hallhatunk majd a Karinthy Színház színpadán tolmács segítségével.

Egy nép lelkének a legtisztább és legmélyebb tükre a mese. A mese az, ami először tárja ki képzeletünket, először ad mintákat, példaképeket, egyszóval a mese nyitja ki előttünk a világot. A mese nem ismeri a lényegtelent.

– mondta el Berecz András Kossuth díjas énekes és mesemondó, a Nemzetközi Mesemondó Fesztivál szakmai vezetője.

Olt Tamás, a Karinthy Színház igazgatója elmondta, hogy a mesemondás és a történetmesélés a legősibb előadóművészeti ág, amely által egy egész kultúrát megismerhetünk. A mese a legősibb „stand up”, amelynek összekötő ereje nemzeteket, kultúrákat fűz össze, ezáltal korokat és lelkeket is egyesít. Ez az erő az, amelyre napjainkban mindennél nagyobb szükség van.

Berecz András – fotó: Emmer László

Teatro Tascabile: The Yoricks

Május 21-én érkezik a Karinthy színpadára a bergamoi Teatro Tascabile társulata, akik a Yoricks című előadásukkal egy egészen különleges színházi irányzatot, az antropológiai színhátaz képviselik, ezen belül is Eugenio Barba és Jerzy Grotowski világhírű rendezők szellemiségének ápolói.

Hat bohóc, hat csontváz szerzetes gyűlik össze angyalokkal, oroszlánokkal és lovakkal, hogy a halált szürreális cirkusszá változtassák. A szürreális, tragikomikus előadás kevéssé a nyelvre, sokkal inkább a vizualitásra és a gesztusokra és a mozgásra épül, így a magyar közönség számára is könnyedén befogadható. – mondta Berettyán Nándor, a színház művészeti vezetője.

Yorick Stúdió: Eltűntek

Április 22-én két időpontban is bemutatkozik a marosvásárhelyi Yorick Stúdió: Eltűntek című előadásuk egy erdélyi szász család történetét meséli 1945-től napjainkig.

 „Az előadás a romániai német kisebbség történetének három nagy eseménye köré szerveződik: az 1944-45-ös szovjet deportálás, majd az 1989-90-es forradalom utáni tömeges kivándorlás, és a 2007-es Európai Uniós csatlakozás történelmi fordulópontjait átélő emberek valós elbeszélésein, élményein alapul.” – mondta el a Yorick Stúdió alapító igazgatója, az előadás rendezője, Sebestyén Aba.

eltűntek6 - Stúdió Yorick
Eltűntek – Stúdió Yorick
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!