A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum

Debrecen is a Színházi Olimpia kiemelt helyszínei között

A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum. Az olimpia keretében rendezik meg az Országos Színházi Találkozót is, amelyre a magyarországi kőszínházak több mint húsz meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.

A találkozóra többek között Győr, Pécs, Sopron, Budapest, Szeged és Miskolc városának színházai érkeznek, akik a szervezők kérésére a számukra fontos, a társulatukat leginkább reprezentáló előadásukat hozzák el a cívisváros színházi seregszemléjére.

A Színházi Olimpia keretében pedig május 11. és 13. között Debrecenbe érkezik a lengyel Wanda Siemaszkowa Színház A Mester és Margarita című előadásával, valamint a teátrumban már két alkalommal nagy sikerrel játszott Raszputyin című produkciót is, amelyet Szőcs Géza drámájából Sardar Tagirovsky állított színpadra a Szatmárnémeti Északi Színházban.

A 10. Színházi Olimpia eseményein – Budapesten és szerte Magyarországon – a világ színházi életének olyan meghatározó alkotóinak előadásai láthatók, mint Theodórosz Terzopulosz, Suzuki Tadashi, Romeo Castellucci, Krystian Lupa, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Silviu Purcărete, Eugenio Barba, Tiago Rodrigues, Alessandro Serra, Christoph Marthaler, Liu Libin, Declan Donnellan, Ivan von Hove és sokan másokEzeken túl tánc-, báb- és utcaszínházi előadások, összesen mintegy háromszáz program várja az érdeklődőket. Az Olimpia központi eseményei a szervező budapesti Nemzeti Színházban, a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében láthatók.

További cikkek
33520w
Fazekas Mihály klasszikus magyar meséjét Váradi Szabolcs dolgozta át és Némedi Árpád rendezte. A zenés mesejátékot május 17-én mutatták be Weöres Sándor Színházban és a Lázár Ervin program keretében Vas megyei általános iskolásoknak játsszák.
ket korea figura
Joël Pommerat: A két Korea újraegyesítése című kortárs francia darabját mutatta be a Figura Stúdió Színház. A gyergyószentmiklósi társulat a Boldogtalanok című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.
szj
A június 22. és 24. között rendezett fesztiválon határon túli színházak produkciói, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéveseinek előadása, könyvbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket. Az ünneplő művészt a Nemzeti Színház kérdezte.