Gemza Péter - fotó: Máthé András / Csokonai Színház

Gemza Péter: „A Színházi Olimpia részeként szervezünk egy országos kőszínházi fesztivált”

A debreceni Csokonai Színház igazgatója nem pályázott újabb ciklusra – épp, amikor átadták a Csokonai Fórumot és befejeződik a színház főépületének felújítása. A teátrum részt vesz a 10. Színházi Olimpián is, többek között az Országos Színházi Szemlével. Gemza Péter a saját és a színház jövőbeli terveiről is beszélt a Kultúra.hu-nak.

Gemza Péter az interjúban elmondta, hogy 2013 óta – azóta vett részt a Csokonai Színház vezetésében – komoly energiát fektetett a munkájába, lényegében semmi mással nem volt ideje foglalkozni. Most úgy érzi, hogy itt az ideje, hogy elővegye azokat a „félretett” dolgokat, amelyeket az elmúlt 10 évben nem tudott megvalósítani.

A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum

Az igazgatóként töltött öt évéből jó párat felemésztett a Csokonai Fórum építésének befejezése, a beköltözés, a nagyszínházból való kiköltözés és a felújítási munkák levezénylése, a Covidról nem is beszélve. Az elmúlt időszak tehát nagyrészt a válságmenedzselésről szólt,

ugyanakkor nagyon sok művészeti és vezetői eredményünkre lehetek büszke. A felsorolásból – talán különösebb magyarázat nélkül is – nyilvánvaló, hogy rengeteget dolgoztunk. Elkezdtünk tudatosan építkezni. Az alapoktól gondoltuk újra a színház szervezeti struktúráját, megteremtve a reziliens működés alapjait.

– mondta Gemza. Az interjúban beszélt arról, hogy büszke arra, hogy a Vígszínházéval párhuzamosan, elsők közt készítették el az intézmény etikai kódexét, és – bár a körülmények nem könnyítették meg – a Csokonai Színházban rendkívül alacsony a fluktuáció.

A felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház épülete. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Gemza Péter elmondta, hogy a társulattal érvényes színházat akartak létrehozni: fiatal, inspiráló alkotókkal, komoly nemzetközi kitekintéssel, a kortárs magyar dráma középpontba állításával. Minden évadban színpadra állítanak egy kortárs darabot, a DESZKA Fesztivál pedig az elmúlt tíz évben egyre jelentősebb fórummá nőtte ki magát.

Gemza beszélt még a Csokonai közönségéről, arról, hogy hol képzeli el a debreceni teátrumot az európai színházak térképén, valamint arról is, hogy igazgatóként milyen feladatok várnak még rá. A Színházi Olimpia kapcsán pedig kiemelte, hogy

május közepétől szervezünk egy országos kőszínházi fesztivált és társszervezőként egy amatőr színházi találkozót. Azt remélem, hogy ez az alkalom lehetőséget teremt majd arra is, hogy szakmai diskurzust folytassunk, és akár a néhány éve megszűnt Pécsi Országos Színházi Találkozó újragondolásáról beszélgessünk. A kőszínházi fesztiválra minden intézmény maga jelöl előadást. Azt kértünk tőlük, hogy a számukra fontos, a társulatukat leginkább reprezentáló előadással érkezzenek. Június elején megnyílik a szabadtéri színpad, aztán már csak arra kell ügyelnem, hogy az átadás-átvétel a lehető leggördülékenyebben történjen.

Az interjú teljes terjeselmében ide kattintva olvasható. 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!