János király - próba / Fotó: Bereczky Sándor

Dürrenmatt János királyát mutatják be Marosvásárhelyen

Shakespeare királydrámájának groteszk átiratát, Friedrich Dürrenmatt János király című darabját mutatja be március 24-én a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

Dürrenmatt Shakespeare-átiratát – Görgey Gábor fordításában – Keresztes Attila állította színpadra – olvasható a színház hétfői közleményében, amelyben emlékeztetnek arra, hogy Anglia egyik legkegyetlenebb uralkodójának története ürügyén Shakespeare burkoltan saját korának fontosabb problémáira, társadalmi feszültségeire fókuszál.

Shakespeare királydrámájában Anglia egyik legkegyetlenebb, önös érdekeit mindenek felé helyező uralkodójának története ürügyén valójában burkoltan saját korának fontosabb problémáira, társadalmi feszültségeire fókuszál. Dürrenmatt groteszk átiratában a szereplők eszmék, ideológiák, érdekek hordozói és képviselői, a műben egy hatalmi rendszer és annak mechanizmusa jelenik meg: a világot megrengető drámai események mögött önző érdekek, kicsinyes hatalomvágy és elfajult ideológiák állnak. A torz hatalom és annak birtokosai számára a legfőbb érték, az emberi élet és maga a humánum semmit nem jelent, megszállottan kergetik lázálmos céljaikat. A dráma a XX. század második felének hidegháborús időszakának nyers parabolája.

A hatalom és a hatalmon levők működése örökérvényű, a hidegháborús ellentét törvényszerűen fegyveres konfliktusba torkollik – erre reflektál a Tompa Miklós Társulat előadása. A szomszédunkban zajló, állandóan eszkalálódással fenyegető háború különleges aktualitást ad a történetnek. A nép ellensége után Keresztes Attila ismét éles társadalomkritikát fogalmaz meg legújabb rendezésében, nézőit a társadalmi és politikai mechanizmusok változatlanságával és a háború borzalmával szembesíti. A szembesítés kegyetlenségét fokozza, hogy az előadásban a vígjáték nyelve és eszközei fordulnak át drámai aktualitásba, ezzel is a hatalmi játszmák kiszámíthatatlanságát, a velük szembeni kiszolgáltatottságot hangsúlyozva.

A produkciót péntek este mutatják be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermi stúdióterében. A díszletet Fodor Viola, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte, a zeneszerző Boros Csaba. Szereplők: Bartha László Zsolt, Ördög Miklós Levente, Gecse Ramóna, Kádár Noémi,Varga Andrea, Kostyák Péter, Varga Balázs, Bálint Örs, László Csaba, Ferenczi H. István, Korpos András, Henn János, Meszesi Oszkár, Rózsa László, Csíki Szabolcs, Adorjáni Nagy Zoltán, Nagy István, Nagy Levente, Nagy Péter, Deák János Lehel, Csiki Tarcali Szabolcs.

A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

(Via MTI, nemzetiszinhaz.ro)

További cikkek
TWO_Olga Chelpanova, Adrián Szelle (5)
Június közepén a tánc hívei elutazhatnak Győrbe, a Magyar Táncfesztiválra, de kirándulhatnak Kápolnásnyékre is, a Frenák Társulat által szervezett Café de la Dance Fesztiválra. Azért a Budapesten maradóknak is tudunk mit ajánlani, egyenesen Algériából. Turbuly Lilla írása.
Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Fotó_ Horcsák András
Átadták a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületét: a megújult Ursziny-Beliczey-kúriát és a mellette lévő modern épületet a 10. Színházi Olimpia keretében meghívott előadásokkal avatták fel.
Forrás: Vojtina Bábszínház Facebook-oldala
A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábszínházi Világtalálkozó kiemelkedő eseménye, a „Szervusztok, Pajtikák!” fesztivál nyitányaként tartottak gyereknapot Debrecenben.