János király - próba / Fotó: Bereczky Sándor

Dürrenmatt János királyát mutatják be Marosvásárhelyen

Shakespeare királydrámájának groteszk átiratát, Friedrich Dürrenmatt János király című darabját mutatja be március 24-én a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

Dürrenmatt Shakespeare-átiratát – Görgey Gábor fordításában – Keresztes Attila állította színpadra – olvasható a színház hétfői közleményében, amelyben emlékeztetnek arra, hogy Anglia egyik legkegyetlenebb uralkodójának története ürügyén Shakespeare burkoltan saját korának fontosabb problémáira, társadalmi feszültségeire fókuszál.

Shakespeare királydrámájában Anglia egyik legkegyetlenebb, önös érdekeit mindenek felé helyező uralkodójának története ürügyén valójában burkoltan saját korának fontosabb problémáira, társadalmi feszültségeire fókuszál. Dürrenmatt groteszk átiratában a szereplők eszmék, ideológiák, érdekek hordozói és képviselői, a műben egy hatalmi rendszer és annak mechanizmusa jelenik meg: a világot megrengető drámai események mögött önző érdekek, kicsinyes hatalomvágy és elfajult ideológiák állnak. A torz hatalom és annak birtokosai számára a legfőbb érték, az emberi élet és maga a humánum semmit nem jelent, megszállottan kergetik lázálmos céljaikat. A dráma a XX. század második felének hidegháborús időszakának nyers parabolája.

A hatalom és a hatalmon levők működése örökérvényű, a hidegháborús ellentét törvényszerűen fegyveres konfliktusba torkollik – erre reflektál a Tompa Miklós Társulat előadása. A szomszédunkban zajló, állandóan eszkalálódással fenyegető háború különleges aktualitást ad a történetnek. A nép ellensége után Keresztes Attila ismét éles társadalomkritikát fogalmaz meg legújabb rendezésében, nézőit a társadalmi és politikai mechanizmusok változatlanságával és a háború borzalmával szembesíti. A szembesítés kegyetlenségét fokozza, hogy az előadásban a vígjáték nyelve és eszközei fordulnak át drámai aktualitásba, ezzel is a hatalmi játszmák kiszámíthatatlanságát, a velük szembeni kiszolgáltatottságot hangsúlyozva.

A produkciót péntek este mutatják be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermi stúdióterében. A díszletet Fodor Viola, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte, a zeneszerző Boros Csaba. Szereplők: Bartha László Zsolt, Ördög Miklós Levente, Gecse Ramóna, Kádár Noémi,Varga Andrea, Kostyák Péter, Varga Balázs, Bálint Örs, László Csaba, Ferenczi H. István, Korpos András, Henn János, Meszesi Oszkár, Rózsa László, Csíki Szabolcs, Adorjáni Nagy Zoltán, Nagy István, Nagy Levente, Nagy Péter, Deák János Lehel, Csiki Tarcali Szabolcs.

A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

(Via MTI, nemzetiszinhaz.ro)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!