Finn káoszt hoz a Figura Stúdió az Olimpiára 

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház a Színházi Olimpia keretében június 17-én 19 órától mutatja be a Káosz című előadást a Gózon Gyula Kamaraszínházban.

Ha valaki ma megkérdezné tőled, hogy vagy, elmondanád neki az igazat? Lehet, hogy nem? Mielőtt válaszolnál, alószínűleg, előbb felméred a kérdezővel való viszonyodat. Ha egyáltalán őszintén válaszolsz. De mi van akkor, amikor már nem tudod tovább rejtegetni a lelked mélyén egyre csak növekvő dühöt és kétségbeesést, és lassan elszabadul a pokol, és már nem vagy ura sem saját magadnak, sem az érzéseidnek, féltve őrzött komfort-burkod pedig egyszerre kidurran, mint a rágóból fújt lufi. Akkor mi van? Akkor KÁOSZ van.

Mika Myllyaho kortárs finn drámaíró 2008-ban megjelent második drámája, a Káosz három harmincas éveiben járó nő életét mutatja be. Eni, Juli és Andi története a társadalom elvárásainak csapdájába esett női sorsok sötét komédiája. 

A darabot a szentendrei születésű Deli Szófia rendezte, aki 2020-ban szerzett diplomát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színházrendezői szakán, majd szintén ott folytatta mesteri tanulmányait rendezés és művelődésszervezés terén. 

2020-2022 között a Váci Dunakanyar Színház alkalmazottja, de emellett szabadúszó rendezőként számos, főként erdélyi társulatnál megfordult már. Gyakran kísérletezik nem hagyományos színházformákkal és terekkel, valamint előszeretettel vesz részt, illetve működik együtt színházi ifjúsági programokban (Katona József Színház Behívó Színházpedagógiai Program, Kerekasztal Színháznevelési Központtal való együttműködés). Előadásai többségét B. Markó Orsolya állandó dramaturg-munkatársával közösen jegyzik.  

Fontosabb előadásai: A fehér király színháznevelési előadás (Marosvásárhely/Budapest), Palimadár à  la carte vacsoraszínházi előadás (Marosvásárhely), Nincs sor a halasbódénál (Újvidék), We Are Shrewed! (Marosvásárhely/Újvidék), Dunakanyar (Vác), Szerbusz! (Székelyudvarhely). A Figura Stúdió Színháznál jegyzett előadásai: Káosz (2021), Az ember tragédiája tantermi előadás (2022).

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.