JELEN/LÉT – Csatlakozik a Színházi Olimpiához a nemzetiségi színjátszás fesztiválja

Idén március 19. és 27. között a 10. Színházi Olimpia hivatalos kísérőprogramjaként rendezik meg a hazai nemzetiségi színjátszás seregszemléjét, a JELEN/LÉT Fesztivált.  

A Magyarországi Szerb Színház szervezésében és a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával idén is megrendezik a hazai nemzetiségi színjátszás seregszemléjét, az JELEN/LÉT Fesztivál 2023-at. 

A Fesztivál kiváló lehetőség arra, hogy a nemzetiségi színházak képviselői újra együtt legyenek és megmutatkozhassanak a nagyközönség, a szakma előtt. A rendezvény célja, hogy ösztönözze, támogassa és fejlessze a magyarországi nemzetiségek anyanyelvű színjátszását, elősegítse kapcsolataik építését: egymás között, a magyar színházi szakmával és nemzetközi téren is. 

A JELEN/LÉT Fesztivál egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a nemzetiségi színjátszás a “saját” nemzetiségi közönségen túl a nagyobb nyilvánosság előtt is bemutatkozzon, elfogadottá váljon.

Újdonság, hogy az idei fesztivál programja workshopokkal bővül, nemzetközi szaktekintélyek oktatják a szakma fogásait (pl. Adam Devenport USA) azon kívül színészportrék gazdagítják a műsort.

A JELEN/LÉT Fesztivál hivatalos megnyitóját március 21-én 19 órakor tartják a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Termében. Ebben az évben a JELEN/LÉT Fesztivál bekerült a 10. Színházi Olimpia – világesemény hivatalos  kísérő programjai közé is.

Magyarország ad otthont a 10. Színházi Olimpiának. A kiemelt program 2023 márciusától június végéig kerül megrendezésre azzal a legfőbb céllal, hogy a világ minden tájáról érkező színházak legreprezentatívabb találkozójává váljon.

A Színházi Olimpia célja az volt, hogy olyan nemzetközi fórummá váljon, amely a világszínvonalú színházművészeket nyitott párbeszédekbe tudja vezetni a különböző nyelvek, kultúrák és ideológiák határain túl. Az 1995 óta kilenc alkalommal megrendezett fórum ikonikus nemzetközi művészeti eseménnyé nőtte ki magát.

A fesztivál előadásairól bővebb információ itt. 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!