Fotó: Tamási Áron Színház

Sepsiszentgyörgyön három modulban tartják meg a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált

Három modulra bontva szervezik meg idén a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön, az első modult márciusban tartják – jelentették be a szervezők.

A fesztiválról tartott sajtótájékoztatót követően kiadott közlemény szerint az ötödik alkalommal megrendezett fesztivál első modulját március 24-28. között, a következőket májusban és októberben tartják.

„A mai ‘dömpingvilágban’, amikor bombázzák az embert eseményekkel, a Reflex5 próbál időt hagyni a nézőknek feldolgozni, megemészteni a színházi élményeket” – idézte Pál-Ferenczi Gyöngyit, a Tamási Áron Színház megbízott igazgatóját a közlemény. Az igazgató rámutatott: a színház 75. ünnepi évadjának kiemelt eseménye a Reflex ötödik kiadása, melyet igyekeztek úgy kitalálni, hogy lefedje a teljes évet.

Bocsárdi László fesztiváligazgató felidézte, hogy a Reflex 2009-es első kiadásával fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte a színház, az idei, ötödik fesztivál egybeesik az 75. évaddal. Emlékeztetett arra, hogy bár 2009-ben biennálénak tervezték, anyagi okok miatt csak háromévente tudták megtartani a rendezvényt, majd a járvány és anyagi okok miatt ötéves szünet következett.

Idén is főleg a gazdasági helyzet miatt döntöttek úgy, hogy három modulra bontják, figyelembe véve, hogy megerőltető lehet részt venni egy 12-14 napos rendezvényen. „A rendelkezésre álló anyagi erőforrások függvényében jelenleg a márciusi és májusi Reflex modul tűnik biztosnak, az őszi modul programja a szponzoroktól és pályázatokból begyűjtendő további támogatásoktól függően még alakulóban van” – írták a szervezők.

Az első modulban színházi előadások, zenei események és videó performance-ok várják a nézőket, de közönségtalálkozókat is tartanak. Március 24-28. között a németországi Rimini Protokoll, a lettországi Small Theatre of Vilnius és a lengyelországi Witkacy Színház látható Sepsiszentgyörgyön. A helyi Andrei Muresanu Színház, az M Studio Mozgásszínház és a szervező Tamási Áron Színház szintén bemutatkozik. A zenei produkciók közül a szervezők a budapesti Jü zenekart emelték ki. Az előadásokat különböző helyszíneken tartják a stúdióterektől a Sepsi Arénáig.

A fesztiválról bővebben itt olvashat.

(Via MTI)

További cikkek
Samiha Ayoub - forrás: YouTube
„Rajtunk kívül senki más nem képes így terjeszteni az életet. Úgyhogy terjesszük együtt a világ és az emberiség érdekében" - szólítja fel a színházművészeket Samiha Ayoub egyiptomi színésznő a színházi világnapra megfogalmazott üzenetében, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) felkérésére írt.
Juliette Binoche
A MITEM-en látható Az angyal válaszol alapján készülő Fény-anyag című olvasás performansz kapcsán Sepsi Enikővel osztotta meg gondolatait Juliette Binoche.
Romeo es Julia 4_credit_ Fanni Tutek-Hajnal
A Rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház Balettegyüttese május 31-én a Rómeó és Júlia című előadással érkezik a Pécsi Nemzeti Színházba.