Janos Acs
Janos Acs

Sikerdarabokkal, visszatérő és új arcokkal várja nézőit az Aradi Kamaraszínház

A 2023-as évadban 10 nagytermi és 8 kamaraszínházi előadást tart a tervek szerint az Aradi Kamaraszínház. A társulat Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadását hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

Kányádi-est a Kalákával, Örkény-est Mácsai Pállal, zenés vígjáték a budapesti József Attila Színházzal, különleges muzsika Montanaróval – csupán némi ízelítő abból a sokszínű kínálatból, amellyel az idei évadban készül az Aradi Kamaraszínház. Visszatér Aradra Nagyvárad és Temesvár magyar színháza, de itt köszönthetjük a Miskolci Nemzeti Színház társulatát az aradiak körében jól ismert Harsányi Attila színésszel. Ugyanakkor viszontláthatják a színpadon az aradi Éder Enikő és Szabó Eduárd színészeket is. Lesz operett, kicsattanó humorú kortárs komédia, egyházzenei koncert, nép- és kortárstánc, de új produkcióval áll a közönség elé az Aradi Kamaraszínház is. Nagyszabású évadunkban összesen 18 előadást láthatnak azok, akik megváltják a nagyszínházi és a kamara előadásokra is érvényes teljes bérletet.

A világ legismertebb operaházaiban, koncerttermeiben vezényelt, világsztárokkal lépett fel, március 12-én pedig Aradon köszönthetjük Ács János világhírű karmestert, elismert zongoraművészt, aki hosszú ideig volt Luciano Pavarotti korrepetitora is. A nemrég Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett művész repertoárján több mint százötven opera és zenekari mű szerepel. Aradon a Csokonai Operastúdió szólistáival és kórusával lép fel, a nagyböjti időszakhoz illő, Rossini Kis ünnepi miséjét adják elő az arad-belvárosi evangélikus-lutheránus templomban.

Március 14-én, a magyar forradalom és szabadságharc ünnepének előestéjén a Sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadását tekinthetik meg a nézők. A táncelőadás Madách Imre Az ember tragédiája című műve alapján készült, rendező-koreográfusa Könczei Árpád gondolatébresztőnek szánja a produkciót, amelyben a néptánc, a kortárstánc és a mozgásművészet gazdag eszköztárát használva, a férfi-nő kapcsolatról, az egyén és tömeg viszonyáról, a hitről, szerelemről, szabadságról, a versenyről, a falanszter létről tesz fel kérdéseket.

Április 5-én ismét Aradon láthatjuk a nagyváradi Szigligeti Színház művészeit, akik Pierre-Augustin de Beaumarchais Figaro házassága, avagy egy őrült nap című vígjátékát mutatják be a nagyszínházban. A francia szerző darabja közelebb hozza a nézőkhöz a drámairodalom egyik kultikus figuráját, aki képes arra, hogy a legnagyobb veszélyek között is megőrizze humorát és derűvel tekintsen saját bajára is. A közönség viszontláthatja a színpadon az aradi születésű Szabó Eduárd színészt, aki Almaviva gróf szerepét játssza az előadásban.

Szintén aradi színművésszel találkozhatnak nézőink a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A Doktor című produkciójában, ugyanis Robert Icke darabjában Éder Enikő alakítja a főszereplő figuráját, Ruth Wolff orvos és kutatót. Az ő sorsát és nyilvános, szakmai meghurcoltatását követi nyomon az előadás, amelynek rendezését a világhírű Andrei Șerban jegyzi.

Az Aradi Kamaraszínház számára igazi szenzációt jelent, hogy hosszú egyeztetések után idén vendégül láthatja a Miskolci Nemzeti Színház társulatát. A norvég drámaíró, Henrik Ibsen A vadkacsa című színmű a tragikomédia műfajának egyik leghíresebb darabja, amelyben – külön öröm az aradiak számára – színpadra lép Harsányi Attila Jászai Mari-díjas színész, akit jól ismernek a nézők az Aradi Kamaraszínház több emblematikus előadásából. Harsányi ezúttal Gregers Werle szerepét alakítja, aki egy fundamentalista vallásos gyülekezet Kanadából hazalátogató tagjaként úgy dönt, hogy rendbe hozza, ifjúkori barátja Hjalmar életét, a közös múlt feltárása viszont végzetes következményekkel jár.

Egy zseniális író, Örkény István szelleme és két hasonlóképp nagy formátumú, Örkény világára kivételes érzékenységgel rezonáló előadóművész, Mácsai Pál és Lukács Miklós várja nézőinket a nagyszínpadon. Az élet értelme – Egypercesek száz percben című Örkény-esten ismét meggyőződhetünk arról, hogy az egyperceseken nem fog az idő, nem avulnak, hiszen szerzőjük meglátta, ami bennünk és körülöttünk nem változik: az örök emberit. Örkény István novelláiból olvas Mácsai Pál, cimbalmozik Lukács Miklós, a szó és a cimbalom által pedig az örkényi világ a maga teljes pompájában magával ragadóan kel életre.

A további programokról ide kattintva olvashat.

A társulat Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadását hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

(Via akamara.ro)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!