Des châteaux en l'air: Danubia - fotó: Raoul Gilibert
Des châteaux en l'air: Danubia - fotó: Raoul Gilibert

A vizek tükre – workshop várja a legkisebbeket a Francia Intézetben

A 10. Színházi Olimpia keretében április 26-án 16:30-tól a Des châteaux en l’air társulat Danubia – A vizek tükre című előadásához kapcsolódó workshop várja a legkisebbeket és szüleiket a budapesti Francia Intézetben. 

2021 májusától augusztusáig Ramona Poenaru és Gaël Chaillat az Amorados nevű hajóval elindultak, hogy felfedezzék a Dunát, azt a folyót, amely Németországból indulva átszeli Európát, hogy 2888 km után a Fekete-tengerbe ömöljön.

Az utazás négy hónapja alatt a fényre, a színekre, a hangokra, az immateriális érzékelésekre és az érzelmekre összpontosítottak. Megfigyelték az élő szervezetek, a geológiai erők, az éghajlati elemek és az idő múlása közötti kapcsolatokat. Párbeszédet folytattak a folyó lakóival: történészekkel, geográfusokkal, természettudósokkal, építészekkel, művészekkel, hajósokkal, halászokkal, munkásokkal. Összegyűjtötték a Dunának, ennek a különleges országnak a „történeteit”.

Az utazás elmesélése, valamint a kalandjaikról készült fotók és filmrészletek bemutatása után Ramona, Gaël és gyerekeik szenzitív térképek rajzolására bíztatnak. Kísérletezni fogtok azzal, hogyan lehet a környezetetek érzékelését, különösen a Duna körül, érzelmeitek és képzeletetek segítségével rajzba átültetni.

A hagyományos térképészetnek fizikai és hierarchikus jelrendszerre van szüksége: közigazgatási területekre, városokra, épületekre, utakra, vízrajzokra, szabványosított toponímiára, amelyek egyfajta teljességre törekszenek, de csak a fizikai valóság modelljét alkotják. Az úgynevezett szenzitív térképészetben az szükséges, hogy a térbeli tájékozódási pontok jelentősek legyenek egy egyén vagy egy csoport számára, hogy megtapasztalják és érzékeljék, átlépjék, lakják, lakják…

Az érzésekre alapozó térképek egy olyan területiséget és egy olyan érzékelt és megélt teret képviselnek, amely a szereplők, személyiségük és történelmük szerint határolódik el.

  • 8 éves kortól – szülőkkel
  • Franciául, konszekutív tolmácsolással magyar nyelvre
  • A workshopon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
  • Regisztráció az alábbi linken.
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!