A doktor - fotó: Orbán Enikő

Andrei Șerban rendezésével érkezik a MITEM-re a temesvári Csiky Gergely Színház

Április utolsó hetében a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház két előadása is látható a 10. Színházi Olimpián. Az Andrei Șerban rendezte A Doktor a MITEM-re, a Semmi című ifjúsági előadás pedig Veszprémbe kapott meghívást.

A Színházi Olimpia nemzetközi bizottsága, a 2014 óta minden évben megrendezésre kerülő MITEM fesztivál nemzetközi sikerességére alapozva bízta meg a Nemzeti Színházat a 2023-as eseménysorozat megszervezésével. Erre a rangos színházi szemlére kapott meghívást a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház három előadása is. 

Az Andrei Șerban rendezte A Doktor két alkalommal, április 28-29-én látható a Nemzeti Színház MITEM fesztiváljának keretében.

A Robert Icke által írt szöveg valójában Arthur Schnitzler Bernhardi professzor (1912) című darabjának aktualizált átirata, mely a ma valóságának társadalmi-politikai viszonyai között követi nyomon főszereplője, Ruth Wolff orvos és kutató sorsát és nyilvános, szakmai meghurcoltatását. Egy látszólag jelentéktelen esemény egy fiatal páciens, Emily életének utolsó perceiben fenekestül forgatja fel és alapjaiban ingatja meg Dr. Wolff szakmai karrierjét, kivívva a szakma és a nyilvánosság megvetését és felháborodását. Bár a szerző látszólag egy konkrét esetet vizsgál, dr. Wolff történetén keresztül olyan, a ma társadalmában érzékeny és megosztó kérdések kerülnek az előadás boncasztalára, mint a faji vagy nemi alapú diszkrimináció, a feminizmus, vagy épp az Egyház hatása és hatalma egy laikus államban.

A társulat egy nappal később a Semmi című ifjúsági előadás adja elő a veszprémi Petőfi Színházban, míg a 2019-ben bemutatott IV. Henrik Székesfehérváron mutatkozik majd be június 10-én.

További cikkek
SZOL_cikk_nyitó (1080 × 720) (32)
Külföldi színészképző intézményeket szólított meg az SZFE, hogy egy-egy osztály dolgozza fel és adja elő Az ember tragédiája valamely színét. A projektről az ötletgazda, Vidnyánszky Attila beszélt.
Matija Solce
Folytatódnak a 10. Színházi Olimpia programjai a Ciróka Bábszínház szervezésében június 3-án 11.00 órakor Danny és Béla mesekoncertjével és limonádéval várják a családokat a Ciróka udvarán.
Krakowski Teatr Tańca: Takarazuka camp credit Tomasz Ćwiertnia
Magda Niedzielska és Eryk Makohon előadásait június 8-án és június 10-én, a Bethlen Téri Színházban láthatja a közönség.