A doktor - fotó: Orbán Enikő

Andrei Șerban rendezésével érkezik a MITEM-re a temesvári Csiky Gergely Színház

Április utolsó hetében a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház két előadása is látható a 10. Színházi Olimpián. Az Andrei Șerban rendezte A Doktor a MITEM-re, a Semmi című ifjúsági előadás pedig Veszprémbe kapott meghívást.

A Színházi Olimpia nemzetközi bizottsága, a 2014 óta minden évben megrendezésre kerülő MITEM fesztivál nemzetközi sikerességére alapozva bízta meg a Nemzeti Színházat a 2023-as eseménysorozat megszervezésével. Erre a rangos színházi szemlére kapott meghívást a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház három előadása is. 

Az Andrei Șerban rendezte A Doktor két alkalommal, április 28-29-én látható a Nemzeti Színház MITEM fesztiváljának keretében.

A Robert Icke által írt szöveg valójában Arthur Schnitzler Bernhardi professzor (1912) című darabjának aktualizált átirata, mely a ma valóságának társadalmi-politikai viszonyai között követi nyomon főszereplője, Ruth Wolff orvos és kutató sorsát és nyilvános, szakmai meghurcoltatását. Egy látszólag jelentéktelen esemény egy fiatal páciens, Emily életének utolsó perceiben fenekestül forgatja fel és alapjaiban ingatja meg Dr. Wolff szakmai karrierjét, kivívva a szakma és a nyilvánosság megvetését és felháborodását. Bár a szerző látszólag egy konkrét esetet vizsgál, dr. Wolff történetén keresztül olyan, a ma társadalmában érzékeny és megosztó kérdések kerülnek az előadás boncasztalára, mint a faji vagy nemi alapú diszkrimináció, a feminizmus, vagy épp az Egyház hatása és hatalma egy laikus államban.

A társulat egy nappal később a Semmi című ifjúsági előadás adja elő a veszprémi Petőfi Színházban, míg a 2019-ben bemutatott IV. Henrik Székesfehérváron mutatkozik majd be június 10-én.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!