Damir Lončar
Damir Lončar

Damir Lončar: „Nem az én gondolkodásom kell, hogy irányítsa a darabot”

A Zágrábi Komedija Színház Jézus Krisztus Szupersztár című előadása május 24-én érkezik a Színházi Olimpia keretében a Pécsi Nemzeti Színházba. Az előadásról a rendező, Damir Lončar mesélt. 

– Ön elsősorban színművész. Számtalan sikert tudhat magáénak, sok sikert ért el vígjáték, operett és musical szerepeiben. A rendezés hogyan jött az életébe?

– Horvátországban nem túl sok olyan rendező van, aki elsősorban a zenés színházra specializálódott. Mindig is csodáltam ezt a műfajt, és mélységesen átlátom, mennyire bonyolult dolog ez. Mivel a Zágrábi Színművészeti Egyetemen színészmesterséget oktattam, úgy éreztem, hogy az én helyem éppúgy a színpad, mint a színpadot kívülről megfigyelő külső szemlélő pozíciója; részt akarok venni a színjátszásban, de a folyamat elemzésében is, s mélységében megérteni, hogy mi a folyamat lényege. Ez volt az út, amely a rendezés felé vitt. Úgy éreztem, hogy ha igazi, kézzel fogható eredményeket szeretnénk elérni, abban kell segíteni a színészeknek, hogy rávezetjük őket arra, hogy az organikus impulzusokat kövessék a színjátszásban, mert akkor tudnak igazán hitelesek lenni. Ha egy rendező képes valódi érzelmek, valós helyzetek átadására inspirálni a színészeit, akkor olyan színházi élményt adunk át, amely minden egyes nézőt megérint. A rendezési koncepciók, nem pedig az én gondolkodásom kell, hogy ténylegesen irányítsák az adott színházi darabot. Az olyan rendezői utasítások híve vagyok, amelyek a valódi szerzőket: az írókat, az irodalmat, a zenét és mindenekelőtt a színészeket szolgálják.

– Mostani rendezése, a Jézus Krisztus Szupersztár. Mi az aktualitása a darab választásnak?

– Ez egy csodálatos alkotás, igazi remekmű. A történetet természetesen mindenki ismeri, de ebben a színházi gyöngyszemben a minden idők legnagyobb hőséről szóló történetet bátran, modern hangvételben és igazán inspirálóan tárják a nézők elé. Fantasztikus számok hangzanak el benne, melyek a színész/énekes kollégáimat komoly kihívás elé állítják, ugyanakkor nagyszerű szerzeményeknek is tartják őket. Mindenki imádja szerepét! Én személy szerint a munka minden pillanatát élveztem, és minden egyes próba érzelmi utazás volt számunkra…

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható. 

Damir Lončar Eszéken született. A Színművészeti Főiskola Színművészeti Tanszékének elvégzése után az eszéki Drama HNK tagja lett, ahol számos főszerepet játszott. 1992 óta a Zágrábi Városi Komedija Színházban játszott, ahol két évvel később a társulat tagja lett, és számos sikert ért el vígjáték, operett és musical szerepeiben. Szinte nincs olyan sikeres produkció a Komedia repertoárjában, amelyben ne vett volna részt. Idővel rendezni is kezdett, először asszisztensként és társrendezőként. Kitűnő színházi szerepeiért számos díjat tudhat magáénak.

További cikkek
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.
A kaposvári Csiky Gergely Színház - fotó: Varga György / MTI
A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseménye, az Országos Színházi Találkozó 2024. június 10. és június 16. között Kaposváron kerül megrendezésre.