Bennem a létra

Elstartolt a Bábművészeti Világtalálkozó Kaposváron

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem előadásával vette kezdetét április 24-én a Bábművészeti Világtalálkozó kaposvári eseménysorozata. A 10. Színházi Olimpia részeként megrendezett fesztivál keretében ötven előadást lát vendégül a BábSzínTér.

Kisgyermekek helyett ezúttal középiskolások és egyetemisták ültek a BábSzínTér nézőterén a Bábművészeti Világtalálkozó nyitó előadásán, akiket Pályi János köszöntött. 

“Javában zajlanak országszerte a 10. Színházi Olimpia színvonalas eseményei, melyek számos kísérőprogrammal is kecsegtetnek. Ilyen például a nemrég lezajlott pécsi Karakulit-árnyjáték fesztivál. Kaposváron május-júniusban ötven előadás lesz látható, a világ legjobb bábművészei érkeznek hozzánk, de lesznek vásári bábjátékosok, utcaszínházak, muzsikusok, artisták, zsonglőrök és óriásbábosok is – emelte ki köszöntőjében Pályi János.

“Kívánom, hogy mindenki találja meg a kedvére valót, hisz a világtalálkozó kiemelt célja az országban működő tizenkét bábszínházban, hogy minden korosztályhoz szólóan tudjon élményt kínálni” – tette hozzá a BábSzínTér vezetője. 

A marosvásárhelyi egyetemisták Weörös Sándor Bennem a létra című versszínházi előadását Gombos Péter olvasáskutató, a MATE főigazgató-helyettese vezette fel, aki a költő zsenialitását emelte ki. “Engedjék, hogy vigye önöket a mozgás, a zene, a ritmus, ami Weörös Sándor költészetének a lényege. Azt gondolom, mindannyiunknál is jobban tudta, mi is valójában a vers.”

A világtalálkozó további eseményei a kisebbeknek is tartogatnak különleges élményeket, április 26-án Yeung Fai kínai bábjátékos, aki a kínai hagyományokra épülő lélegzetelállító jelenetekkel ejti ámulatba a közönséget. 

A szervezők elmondták, hogy májusban a Nagyváradi Bábszínház érkezik A helység kalapácsa című előadással, majd a pünkösdi hosszú hétvégén több szabadtéri produkciót is bemutatnak. A júniusra tervezett Rippl-Rónai Fesztiválon is különleges előadásokkal készülnek a szervezők. 

További cikkek
A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója - fotó: 4K Media Studio
A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia idején 2023 áprilisától. A műfajilag sokszínű programsorozat előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, és elhelyezték az országot a világ színházi térképén.
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.