Sisypholia – fotó: Erik Damiano
Sisypholia – fotó: Erik Damiano

Hamarosan indul a jubileumi TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál

Május 15. és 21. között rendezik meg Veszprém legnagyobb múltra visszatekintő fesztiválját, a XXV. TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, amely 2023-as programjai közül néhányat a Színházi Olimpia keretében láthatnak az érdeklődők.

Az idén 25. alkalommal megrendezett, jubiláló kortárstánc-fesztivál minden eddiginél gazdagabb és színesebb programkínálattal várja május második felében a Veszprémbe, Európa Kulturális Fővárosába látogatókat. A szervezők különleges külföldi produkciókkal, az elmúlt évad válogatott hazai előadásaival és koncertekkel is készülnek.

A változatos kínálatban köztéri és ingyenes programok is találhatók, amelyekkel a rendezők célja az, hogy minél több ember élvezhesse a táncművészetet. Ilyen lesz például Compagnie Belova-Iacobelli társulatának Sisypholia című produkciója: május 16-én és 17-én 16 órától egy különös bábalak ruhákkal teli labdát görget végig Kossuth utcán bevonva a járókelőket is a darabba.

Sisypholia – fotó: Erik Damiano

A 10. Színházi Olimpia keretében május 17-én a Baro d’evel társulata a  című darabbal érkezik Franciaországból az Agórába. Május 15-én a sepsiszentgyörgyi M-Stúdió Lift, május 16-án pedig a belga Compagnie Belova-Iacobelli Tchaïka című előadását láthatják az érdeklődők a Hangvillában.

Tita Iacobelli: Tchaïka – fotó: Michael Gálvez

A fesztivál 0. napján, május 14-én a Forte Társulat A helység kalapácsa című előadása várja a közönságet, a  Kossuth utcán pedig 15 órától a TrappTop Flotta csapata mutatja be A Nap és a Hold elrablása című darabját. A Kabóca Bábszínházban 17 órától a Nyakigláb Artisták a Porondon című produkciót láthatjuk.

Mészáros Máté A távolság mechanikája – Közös tér című előadása május 16-án mutatkozik be a Hangvilla előtti téren, május 19-én, 16 órától a Kossuth utcán a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mutatják be helyspecifikus darabjukat, a  Lordok táncát. Május 20-án, 17 órától, újra a Hangvilla előtti teret lepik el a táncosok Goda Gábor–Artus, Hajótöröttek című előadásával.

A TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál részletes programja és jegy- és egyéb információk ide kattintva érhetők el.

További cikkek
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia művészeti vezetőjét a liget.ro arról kérdezte, hogyan sikerült Magyarországra hozni az olimpia szervezési jogát, mitől tud vonzó lenni a színház a mesterséges intelligencia korában, és milyen missziót tart fontosnak a külhoni területeken a Nemzeti Színház.
evadhiredeto vorosmarty
Vígjátékokkal, útkereséssel, barátságtörténettel és musicallel is várja a következő évadban a Vörösmarty Színház a nézőket. Székesfehérváron nemrég vette kezdetét a 10. Színházi Olimpia.
Olivier Py - forrás: YouTube
Olivier Py francia rendező Európa egyik legrangosabb színházi szemléje, az Avignon-i Fesztivál egykori igazgatójaként érkezik Budapestre a 10. Színházi Olimpia keretében, hogy saját Hamlet-értelmezését vigye a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége elé.