HLO, Castellucci, Cano – Megjelent a Nemzeti Magazin májusi száma

A művész problémaajándékozó? Mitől mexikói a színház? Milyen is egy színészember? Miért izgul egy színház a főpróbahéten? Miben voltak újítók Hevesi Sándor és Németh Antal? Interjúk Romeo Castelluccival, Aurora Canóval és Horváth Lajos Ottóval (HLO), határon túli és táncelőadások a Színházi Olimpián és még számos érdekes olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.

Romeo Castellucci: A problémaajándékozó művész

Kérdéseket ajánlok megfontolásra. Válaszokat adjanak a papok, filozófusok, politikusok és bírók, de ne a művészek. Ahogy Heidegger mondta, a művész problémacsináló. Ez gyönyörű definíció, hogy ott is problémát hozunk létre, ahol esetleg nincs is. Ha megoldandó feladattal találom szembe magam, gondolkodnom kell. Ha gondolkodom, azt jelenti, van lelkiismeretem…

Aurora Cano: Humor, erőszak, menekülés

A mexikói színház és a kulturális életünk útkeresésben van: próbáljuk megtalálni a sajátos hangunkat. Szakítanánk azzal, amit mi „fehér” színháznak nevezünk, mert ezt az Európából és az Egyesült Államokból örökölt megszólalási módot sok tekintetben nem érezzük sajátunknak.

Horváth Lajos Ottó: Belmondóval kezdődött

„A színészember általában ilyen. Hiába kérdezik meg a villamoson a tíz éve játszott nagymonológjáról, nem tudja elmondani, mert nincs rajta a jelmez, nincs ott a térben. Napokkal az előadás előtt inkább helyzetek jönnek elő, valami, amivel birkózol, amit nem tudsz megoldani. Ez lehet egy ritmus, gesztus. Bíbelődsz vele…

Párhuzamos életrajzok: Hevesi Sándor, Németh Antal

A Nemzeti Színház két világháború közötti korszakát két európai horizontú koncepciót képviselő igazgató-rendező irányította: Hevesi Sándor és Németh Antal. Színházi alapvetéseikben, vállalásaikban, kudarcaikban sok azonosságot találunk. A kettős évforduló – Hevesi 150, Németh 120 éve született – lehetőséget ad, hogy a két életutat összevessük. 

Zalán Tibor: A főpróbahét csöppet sem diszkrét baja

„Amikor összemegy a függöny, és a három ember hat tenyere spórolósan kétszer-háromszor udvariasan összeütődik, valami, eddiginél is setétebb, fenyegetettség lesz úrrá az ürességtől kongó színháztermen.”

A Nemzeti Magazin megtalálható a Budapesten a Nemzeti Színházban, a Müpában, a Budapest Bábszínházban, a Nemzeti Táncszínházban, a Kolibriben, számos könyvtárban és kulturális intézményben, valamint az Allee, a Mammut és az Árkád Libri könyvesboltjaiban. Vidéken a magazin megtalálható a veszprémi, az egri, a békéscsabai, a kaposvári, pécsi, a győri, a szolnoki és a debreceni színházban is.

Az aktuális szám letölthető ide kattintva.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!