Olimpia, Hobo, Csortos – Már olvasható a Nemzeti Magazin friss száma

Theodórosz Terzopulosz, Suzuki Tadashi, Alessandro Serra, Peeping Tom, Andrei Şerban – nagyágyúk az olimpián. Ifjúsági és gyerekszínházi előadások Győrben és Budapesten. Passiók és fesztiválok az olimpia programjában. Az utcazenész – új Hobo-premier a Nemzetiben. Emlékezés Csortos Gyulára. S hogy kik dolgoznak a kulisszák mögött? Zalán Tibor novellájából ez is kiderül. Olvasnivalók a Nemzeti Magazin legfrissebb számában.

Ajánlók a magazinból:

Alessandro Serra az olimpián

„A karantén alatt bezárták a színházakat, és online színházzal csábítottak el minket. De ahogy a mozi, a televízió és az internet születésével, úgy minden új kihívással a színház is mindig megújult, visszanyerve emberi és rituális jellegét.”

Vidovszky György – az olimpia ifjúsági színházi elődásairól

„Kérdés, hogy éppen válság idején szabad-e egy ilyen drága eseménysorozatot szervezni, de elsősorban azért örültem meg a részvétel lehetőségének, mert tényleg érdekes, izgalmas, szakmai szempontból is értékes előadásokat hívhattunk meg Magyarországra. És erre nagyon ritkán van lehetőség.

Hobo – Az utcazenészről

„A Színházi Olimpián Az utcazenész utcai változatát játszom majd. Ha egy vidéki színházban héttől fellép a híres külföldi színház, én valahol a járdán öttől adom elő a művészetemet. (Mert az nekem van, ugyanis állítólag előadóművész vagyok.) Ha a közönség meghallja, hogy én ott csiripelek, hát nem tudom, mi lesz…”

A kulisszák mögött

„Ha a kihordás időszakán azt értjük, hogy darabokra tépnek, darabjaimban szaggatnak – mint darabot –, cincálnak, részenként kínlódnak velem, bírálnak, imádnak és a pokolba küldenek, hát akkor valóban a kihordás kínjait éltem meg.” Zalán Tibor novellasorozata: Jelenetek egy Előadás életéből

In memoriam Csortos Gyula

Nehéz ember volt a magánéletben és a kulisszák mögött, de nagyszerű színész. Kosztolányi Dezső szerint „Csortost az Isten is komédiásnak teremtette, nagy művésznek.” 140 éve született Munkácson a Nemzeti Színház egykori tagja, a Hyppolit, a lakáj címszereplője.

A Nemzeti Magazin ingyenes lap, megtalálható Budapest számos kulturális pontján, a Müpában és a Nemzeti Színházban. Az aktuális szám letölthető ide kattintva.

További cikkek
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.
A kaposvári Csiky Gergely Színház - fotó: Varga György / MTI
A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseménye, az Országos Színházi Találkozó 2024. június 10. és június 16. között Kaposváron kerül megrendezésre.