Nóra - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Nóra - fotó: Eöri Szabó Zsolt

„Mi csak a dolgok után szaladunk” – A Nórával kezdődött az idei MITEM

A világhírű görög rendező, Theodorosz Terzopulosz előadásával, a Nórával nyílt meg a 10. Színházi Olimpia gerincét képező MITEM a Nemzeti Színházban. Az előadásról Szilléry Éva írt az Origo hasábjain. 

Az idő az alapja mindennek – állapította meg Theodorosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója az előadás utáni közönségtalálkozón, amikor a színházi módszereiről kérdezték.

„A színházban arra törekszünk, hogy bebizonyítsunk dolgokat, de mire azt hisszük, hogy megtettük, akkor az már egy másik dimenzióba került. Mi csak a dolgok után szaladunk” – fogalmazott.

A rendező arról is beszélt, hogy értelmezésében „Nóra a fogyasztói társadalom része, foglya egy olyan kapcsolatnak, amelyben a férjével együtt mazochisztikus játékot játszanak. Az az átalakulás, amin keresztülmegy, nem pusztán a megszabadulás története, hanem magáé a színházé és az életé is, amennyiben ezeknek is a folyamatos változás a lényege.”

Közönségtalálkozó Theodórosz Terzopulosszal - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Közönségtalálkozó Theodórosz Terzopulosszal – fotó: Eöri Szabó Zsolt

A világhírű görög mester rendezése tökéletesen kimunkált egység, amiben minden mozdulat, fény-játék, látvány és zenei elem egymást kiegészítve a kiismerhetetlen, belső drámai utat járja végig. 

A konvenciókon túllépni képes nő drámája állítólag annyira megrázta ősbemutatóján a nézőket, hogy Ibsen maga is megingott és egy másik megnyugtató befejezést írt a darabnak. 

Eszerint Nóra a gyermekei kedvéért mégis a babaházban marad, de ez a változat nem volt hosszú életű, mert a darab logikájából következik, mintegy a kényszerű társadalmi szerep megtagadásának szükségszerű folyományaként.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!