Mihályi Gábor - fotó: Csibi Szilvia

Mihályi Gábor: „Fesztiválunk a színházi tér és a tánctér sajátos ötvözetére épül”

Kapcsolódva a Színházi Olimpia programsorozatához, a Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes TÁNCszínTÉR fesztiválján április 20-23. között négy neves európai együttes lép fel. A közönségvonzó előadásokról Mihályi Gábor együttesvezetőt kérdeztük. 

„Egy világraszóló eseménysorozatban találtuk meg a helyünket, bízva abban, hogy a színházszerető közönség is méltányolja elképzelésünket. Különösen örvendetes, hogy a 10. Színházi Olimpiának hazánk ad otthont. A grandiózus programkavalkád – Budapesten és a vidéki színházakban – több száz rendezvénynek nyújt teret, s a világ minden tájáról érkeznek társulatok. A tánc, mint kísérőprogram is – egy sikeres pályázat nyomán – szerepet kapott az ’olimpiai játékokban’, így április 20-tól négy napon keresztül négy európai társulat mutatkozhat be a Corvin téri székházunkban. 

A műfajok széles palettáján a táncot talán a legkönnyebb megérteni: hiszen egy közös nyelv. A TÁNCszínTÉR elnevezés pedig a színházi tér és a tánctér sajátos ötvözetét rejti, az én olvasatomban pedig egy korszerű táncszínházi adaptációt jelent. 

A programsorozatot a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház előadása nyitja. A felvidéki hívatásos együttes előadásának címe Hontalanítás, s a magyar történelem egy tragikus korszakának, a felvidéki kitelepítésnek, a magyarság kollektív bűnösnek való megbélyegzésének állít mementót. E kataklizmának most volt az évfordulója, s egy soha be nem gyógyuló sebet ejtő, végzetes eseményre emlékeztünk. 

Másnap egy spanyol flamenco társulat, a Compañía Flamenca de Sevilla lép színpadra a Flamenco színei című összeállításával. Az előadást a temperamentum, a lendületes zene, az ének, a ritmus, a férfias attitűd, a női keménység és líraiság jellemzi.  Igazi különlegességben lehet részünk, hiszen az andalúziai eredetű tánc reneszánszát éli napjainkban, és Magyarországon is nagyon népszerű. 

Szombaton a Magyar Állami Népi Együttes talán legemblematikusabb produkciója, a Naplegenda kerül színre. Két évtizede mutattuk be, de úgy érzem frissességéből egy szemernyit sem vesztett. Nikola Parov zenéje a magyar és a balkáni zene sajátos ötvözete, amiben erős keleti gyökerek is szerepet kapnak. Ehhez társul egy, a tradíciókon nyugvó, a naphoz való mágikus viszonyunkról regélő kortárs koreográfia. 

A fesztivált két kiváló török együttes a Karagöz Folk Dance és a Török Tilla Folk Experience Törökország hét vidéke című előadása zárja. A bemutató a török zene- és néptánckultúra méltó összefoglalója: különleges ritmusok, férfierő, s a sortáncok változékonysága jellemzi.

A négy előadás koreográfiája sajátos és egyéni, de mégis egy egységes európai kultúra reprezentánsa. Különlegesnek tartom, hogy ez az egységes világ a nemzeti sajátosságokon keresztül jelenik meg. Nem tradicionális előadásokat válogattunk, inkább azt kívántuk bemutatni, hogy az alkotók hogyan gondolkodnak a hagyományokról, hogyan szólítják meg a ma közönségét.”

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!