Fotó: Éder Vera

Mongóliából kapott különleges hangszert a miskolci színház

Egy tradicionális, morin khuur nevű mongol hangszert ajándékozott Baatarjav Sainnyambuu, Mongólia budapesti nagykövete a Miskolci Nemzeti Színháznak. A teátrum több izgalmas előadást is befogad a 10. Színházi Olimpián.

A teátrum szombati közleményében kiemelték, kétszáz évvel ezelőtt, augusztus 24-én Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországban című előadásával nyitotta meg kapuit a miskolci színház, idén augusztusban szintén ezzel a darabbal veszi majd kezdetét a teátrum kétszázadik évada.

Az előadáshoz Mongólia budapesti nagykövete a színház számára készíttetett el egy tradicionális mongol hangszert. A hangszert, amelyet a nagykövet április 21-én adott át a színház vezetőinek Miskolcon, Lakatos Attila, a színház zenekarának mélyhegedűse szólaltatja meg.

Szőcs Artur, az előadás rendezője elmondta, hogy segítséget kértek a nagykövettől abban, hogy az ulánbátori színházba is elvigyék A tatárok Magyarországban című előadást.

A moorin khuur a mongol nemzeti identitás egyik szimbóluma. A kéthúros hangszert lófejű hegedűnek is nevezik, mivel a hangolófej általában egy lófejet ábrázoló faragásban végződik.

A Miskolci Nemzeti Színház több izgalmas előadásnak is helyet ad a 10. Színházi Olimpián.

(Via MTI)

További cikkek
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.
Makovecz kultúrtemplom, Csenger (forrás: makovecz.hu)
A Magyar Művészeti Akadémia alapító elnöke, Makovecz Imre építész alkotását, az egykori Adventista Imaház újjászületését ünnepelték Csengeren.