Fotó: Éder Vera

Mongóliából kapott különleges hangszert a miskolci színház

Egy tradicionális, morin khuur nevű mongol hangszert ajándékozott Baatarjav Sainnyambuu, Mongólia budapesti nagykövete a Miskolci Nemzeti Színháznak. A teátrum több izgalmas előadást is befogad a 10. Színházi Olimpián.

A teátrum szombati közleményében kiemelték, kétszáz évvel ezelőtt, augusztus 24-én Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországban című előadásával nyitotta meg kapuit a miskolci színház, idén augusztusban szintén ezzel a darabbal veszi majd kezdetét a teátrum kétszázadik évada.

Az előadáshoz Mongólia budapesti nagykövete a színház számára készíttetett el egy tradicionális mongol hangszert. A hangszert, amelyet a nagykövet április 21-én adott át a színház vezetőinek Miskolcon, Lakatos Attila, a színház zenekarának mélyhegedűse szólaltatja meg.

Szőcs Artur, az előadás rendezője elmondta, hogy segítséget kértek a nagykövettől abban, hogy az ulánbátori színházba is elvigyék A tatárok Magyarországban című előadást.

A moorin khuur a mongol nemzeti identitás egyik szimbóluma. A kéthúros hangszert lófejű hegedűnek is nevezik, mivel a hangolófej általában egy lófejet ábrázoló faragásban végződik.

A Miskolci Nemzeti Színház több izgalmas előadásnak is helyet ad a 10. Színházi Olimpián.

(Via MTI)

További cikkek
TWO_Olga Chelpanova, Adrián Szelle (5)
Június közepén a tánc hívei elutazhatnak Győrbe, a Magyar Táncfesztiválra, de kirándulhatnak Kápolnásnyékre is, a Frenák Társulat által szervezett Café de la Dance Fesztiválra. Azért a Budapesten maradóknak is tudunk mit ajánlani, egyenesen Algériából. Turbuly Lilla írása.
Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Fotó_ Horcsák András
Átadták a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületét: a megújult Ursziny-Beliczey-kúriát és a mellette lévő modern épületet a 10. Színházi Olimpia keretében meghívott előadásokkal avatták fel.
Forrás: Vojtina Bábszínház Facebook-oldala
A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábszínházi Világtalálkozó kiemelkedő eseménye, a „Szervusztok, Pajtikák!” fesztivál nyitányaként tartottak gyereknapot Debrecenben.