Fotó: Éder Vera

Mongóliából kapott különleges hangszert a miskolci színház

Egy tradicionális, morin khuur nevű mongol hangszert ajándékozott Baatarjav Sainnyambuu, Mongólia budapesti nagykövete a Miskolci Nemzeti Színháznak. A teátrum több izgalmas előadást is befogad a 10. Színházi Olimpián.

A teátrum szombati közleményében kiemelték, kétszáz évvel ezelőtt, augusztus 24-én Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországban című előadásával nyitotta meg kapuit a miskolci színház, idén augusztusban szintén ezzel a darabbal veszi majd kezdetét a teátrum kétszázadik évada.

Az előadáshoz Mongólia budapesti nagykövete a színház számára készíttetett el egy tradicionális mongol hangszert. A hangszert, amelyet a nagykövet április 21-én adott át a színház vezetőinek Miskolcon, Lakatos Attila, a színház zenekarának mélyhegedűse szólaltatja meg.

Szőcs Artur, az előadás rendezője elmondta, hogy segítséget kértek a nagykövettől abban, hogy az ulánbátori színházba is elvigyék A tatárok Magyarországban című előadást.

A moorin khuur a mongol nemzeti identitás egyik szimbóluma. A kéthúros hangszert lófejű hegedűnek is nevezik, mivel a hangolófej általában egy lófejet ábrázoló faragásban végződik.

A Miskolci Nemzeti Színház több izgalmas előadásnak is helyet ad a 10. Színházi Olimpián.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!