A kaposvári Csiky Gergely Színház - fotó: Varga György / MTI
A kaposvári Csiky Gergely Színház - fotó: Varga György / MTI

„Nagy ünnep kezdődik” – Bemutatták a Színházi Olimpia kaposvári programjait 

Idén Magyarország ad otthont a 10. Színházi Olimpiának , a rendezésből pedig Kaposvár is kiveszi a részét. A Csiky Gergely Színház és a BábSzínTér is számos előadásnak ad otthont. 

Az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott, Magyarországon még sosem volt ilyen méretű színházi rendezvény: 58 országból közel 8 ezer résztvevő érkezik.

„Nagy ünnep kezdődik most el” – jelentette ki a videohívásban bejelentkező Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetője, aki szerint nagy büszkeség, hogy hazánk kapta a rendezés jogát. 

Vidnyánszky elmondta, az esemény célkitűzése a kezdetektől az együttműködés és a kapcsolatteremtés volt, az, hogy a színházon keresztül hidakat lehessen építeni, ez pedig a mai helyzetben különösen fontos.

Mészáros Tibor, a Csiky Gergely Színház művészeti igazgatója szerint az olimpia hosszú távú hatásai már most látszanak: nemzetközileg elismert alkotókkal sikerült párbeszédet kialakítani, komoly szakmai kapcsolatokat tudtak kiépíteni, ennek köszönhetően pedig a nézők eltérő kultúrák új impulzusait tudják majd megtapasztalni.

A Színházi Olimpia keretein belül kerül sor a Bábművészeti Világtalálkozóra is. Ezzel kapcsolatban Pályi János, a BábSzínTér művészeti vezetője elmondta, a városvezetés támogatása miatt is van egyfajta „hídfőállása” a színházi, ezen belül is a bábszínházi kultúrának Kaposváron, ennek köszönhető, hogy részt tudnak venni a programban.

Pályi beszélt a városba érkező, igen színesnek ígérkező előadásokról is: 225 produkció látogat el hozzánk a világ minden tájáról, lesz többek között kesztyűs és kinetikus bábjátékok, marionett cirkusz, versszínházi előadás, zenés performansz, valamint egy háromnapos workshop is. 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!