A kaposvári Csiky Gergely Színház - fotó: Varga György / MTI
A kaposvári Csiky Gergely Színház - fotó: Varga György / MTI

„Nagy ünnep kezdődik” – Bemutatták a Színházi Olimpia kaposvári programjait 

Idén Magyarország ad otthont a 10. Színházi Olimpiának , a rendezésből pedig Kaposvár is kiveszi a részét. A Csiky Gergely Színház és a BábSzínTér is számos előadásnak ad otthont. 

Az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott, Magyarországon még sosem volt ilyen méretű színházi rendezvény: 58 országból közel 8 ezer résztvevő érkezik.

„Nagy ünnep kezdődik most el” – jelentette ki a videohívásban bejelentkező Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetője, aki szerint nagy büszkeség, hogy hazánk kapta a rendezés jogát. 

Vidnyánszky elmondta, az esemény célkitűzése a kezdetektől az együttműködés és a kapcsolatteremtés volt, az, hogy a színházon keresztül hidakat lehessen építeni, ez pedig a mai helyzetben különösen fontos.

Mészáros Tibor, a Csiky Gergely Színház művészeti igazgatója szerint az olimpia hosszú távú hatásai már most látszanak: nemzetközileg elismert alkotókkal sikerült párbeszédet kialakítani, komoly szakmai kapcsolatokat tudtak kiépíteni, ennek köszönhetően pedig a nézők eltérő kultúrák új impulzusait tudják majd megtapasztalni.

A Színházi Olimpia keretein belül kerül sor a Bábművészeti Világtalálkozóra is. Ezzel kapcsolatban Pályi János, a BábSzínTér művészeti vezetője elmondta, a városvezetés támogatása miatt is van egyfajta „hídfőállása” a színházi, ezen belül is a bábszínházi kultúrának Kaposváron, ennek köszönhető, hogy részt tudnak venni a programban.

Pályi beszélt a városba érkező, igen színesnek ígérkező előadásokról is: 225 produkció látogat el hozzánk a világ minden tájáról, lesz többek között kesztyűs és kinetikus bábjátékok, marionett cirkusz, versszínházi előadás, zenés performansz, valamint egy háromnapos workshop is. 

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.