Éjszaka - fotó: Davor Konjikušić

Patchwork – Tánccal a fantázia birodalmába

A Színházi Olimpia keretében megrendezett Patchwork Fesztiválra három, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlható külföldi táncelőadás is érkezik a Győri Nemzeti Színházba. Turbuly Lilla írása.

Az előadások a világ különböző pontjairól érkeznek, de mivel a mozgás egyetemes nyelvén szólalnak meg, valamennyire érvényes, hogy nyelvi nehézségekkel nem kell számolni , és az is, hogy igazi családi programot kínálnak: a felnőttek éppen úgy élvezhetik őket, mint a velük érkező gyerekek.

Piroska és a farkas

A Piroska és a farkas az ismert Grimm-mesét dolgozza fel. A legtöbbünknek valószínűleg vannak gyerekkori emlékei a sokszor borzongató Grimm- vagy éppen Andersen-mesékről. A szülők és a szakemberek véleménye is megoszlik arról, hogy milyen életkorban ajánlatos ezekkel az első találkozás, az azonban biztos, hogy azokhoz a történetekhez tartoznak, amelyekkel előbb vagy utóbb, de ajánlatos mindenkinek megismerkedni, hiszen hozzátartoznak az európai kultúrkincshez.

Az olasz La Luna Nel Letto Társulat húsz éve alakult. Előadásaikban többnyire klasszikus meséket (Csipkerózsika, Hamupipőke) és irodalmi műveket (Az öreg halász és a tenger) dolgoznak fel. A társulat művészeti vezetője Michelangelo Campanale, aki egyben a hozzánk érkező Piroska és a farkas rendezője is.

Az előadás szöveg nélkül, a tánc nyelvén beszéli el az áldozatára vadászó Farkas és Piroska történetét. Míg a gyermekek a valószínűleg általuk is ismert mesehősökért izgulhatnak, a felnőttek rácsodálkozhatnak a mese mögött rejlő, az emberi viszonylatokat, kapcsolatrendszereket modellező rendezésre és Vito Cassano lendületes koreográfiájára. Az előadás különleges látványvilága, színei, jelmezei olyan mesterek képeit idézik meg, mint Leonardo da Vinci, Goya vagy Turner. De a látvány teljessé tételéhez felhasználják a modern digitális technikát is.

A Piroska és a farkas 2018-as bemutatója óta több szakmai díjat is nyert. Az alkotók hatéves kortól ajánlják. 

Fantázia

Más kultúrkörből, Dél-Koreából érkezik a Fantázia című előadás. A 2006-ban alakult Oh! My Life Movement Theatre (ahogy az a nevéből is kiderül) kortárs táncegyüttes, amely a mindennapi életünkből kiindulva hoz létre táncelőadásokat.

Az együttes rendező-koreográfusát, Neongcool Parkot saját gyermekei, a velük való játék inspirálta az előadás megalkotására. Szülőként, kisgyermekkel játszóként mindannyian megtapasztaljuk azt, hogy a gyermeki fantázia mi mindent képes belelátni olyan egyszerű használati tárgyakba, mint egy vizes palack, egy esernyő, egy ventilátor vagy egy bőrönd. Az előadásban negyven ilyen hétköznapi tárgyat használnak, megmutatva a gyermeki, friss, berögződésektől mentes szemszöget. Ebben a szabad asszociációkra épülő világban bármiből bármi lehet, és minden tárgy kölcsönhatásba léphet a mozgó emberi testtel.

Az előadás számos díjban és elismerésben részesült. Öt év feletti gyerekeknek ajánlják.

Éjszaka

A harmadik program, a zágrábi VRUM társulat Éjszaka című előadása is kapcsolódik a gyermeki fantáziához, a sötéttel kapcsolatos félelmekhez és varázslatokhoz.

Wolf Elbruch azonos című könyve alapján a Zágrábban és Bécsben egyaránt dolgozó Sanja Trop Frühwald rendezte és koreografálta az előadást, amelyben egyetlen táncos, Jolyane Langlois teremt meg egy egész éjszakai univerzumot csillagképekkel, repülő tárgyakkal, hajóval, ismeretlen szörnyekkel és barátságos fényekkel. A látványvilág sokszínűségéhez árnyjáték, digitálisan vetített képek és különleges megvilágítások járulnak hozzá.

Az intim, egyszemélyes előadás a Győri Nemzeti Színház kamaratermébe, a Kisfaludy Terembe költözik be, a szervezők négyéves kor felett várják a nézőket.

Táncelőadások gyerekeknek és felnőtteknek a Győri Nemzeti Színházban:

A cikk a Színház.org és Tánckritika.hu együttműködésével készült. 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!