Simon McBurney – Fotó: Jorri Kristjánsson
Simon McBurney © Jorri Kristjánsson

Simon McBurney: „A színház legjobb esetben képes empátiát teremteni”

Különleges koprodukció érkezik Budapestre: a Complicité világhírű vándortársulat az Olga Tokarczuk regénye nyomán készült Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című darabot mutatja be a Színházi Olimpia ideje alatt. Az előadásról a rendező, Simon McBurney adott interjút az Origónak.

– Mi volt vonzó az ön számára Olga Tokarczuk művében és munkásságában? Miért döntött úgy, hogy színpadra viszi a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című művet?

– Olga írása olyan „hely” számomra, ahol otthon érzem magam. Amikor először elolvastam, úgy éreztem, hogy azonnal el kell olvasnom még egyszer. Meg kell hallani Janina hangját. Sürgősen. Teljesen világos volt, hogy a regényből színházi előadást kell készíteni, hogy felerősítsük ezt a hangot.

– Hogyan jellemezné a regényt?

– A könyv egy kérés az olvasóhoz, hogy hallja meg egy hatvanas éveiben járó nő hangját, aki egy patriarchális berendezkedésű társadalomban él. Janina rendkívül világosan és artikuláltan beszél, mégis ő az, aki a társadalmi kontextusban nagyon gyakran nem látható és nem hallható. Olyan emberek hangját erősíti, akiket nem hallanak, akik a társadalom egy része számára jelentéktelenek – mint például az orvosa, aki Szíriából származik. Mindezeken túl Janina gyökeresen másképp értelmezi az emberiség természeti világban elfoglalt helyét – figyelembe véve a klímaváltozást, amely a regény megjelenése óta erősödött. Van valami huncut és ravasz politika abban, hogy ezt a felforgató szerepet egy 65 éves nő tölti be, aki alig van tekintettel országa patriarchális hatalmi struktúrájára. Ez abszolút mulatságos.

(…)

– A színdarab türközi majd a globális helyzetünk alakulását?

– Kolosszális, forradalmi változás ment végbe abban a tekintetben, hogy az emberi tevékenység hogyan befolyásolja az éghajlatváltozást. Bízom benne, hogy a produkció üzeneteit még tisztábban hallják majd az emberek, és ez elindít majd valamit bennük. Olga üzenetei azonban ugyanolyan előrelátóak most is, mint korábban.

– Ez a Complicite legújabb előadása, amely az éghajlati válsággal foglalkozik. Mit gondol, a művészet befolyásolhatja az éghajlati változással kapcsolatos tétlenséget?

– A színház legjobb esetben képes empátiát teremteni a színpadon lévők és a közönség között. Ha egy történet életre kel a színpadon, az üzenetei nagyobb hatást gyakorolhatnak és mélyebb nyomot hagyhatnak a közönségben. A regény üzenetei pedig nagyon fontosak. Remélem, hogy a darab által szélesebb közönséghez is eljutnak.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója - fotó: 4K Media Studio
A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia idején 2023 áprilisától. A műfajilag sokszínű programsorozat előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, és elhelyezték az országot a világ színházi térképén.
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.