Balázs Zoltán. Fotó: Toldy Miklós (forrás: kultura.hu)
Balázs Zoltán. Fotó: Toldy Miklós (forrás: kultura.hu)

Színésztechnikai workshop is várja a VéNégy Fesztivál előadóit

A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón résztvevő művészek az Aranybogár-módszerrel ismerkedhetnek meg egy workshopon Balázs Zoltán színész, rendező jóvoltából.

Az idén tíz éves fesztiválon immár az is hagyománnyá vált, hogy a szervezők a cseh, szlovák, lengyel és magyar előadások bemutatása mellett minden évben nemzetközi workshopot is tartanak.

Ezeken egy-egy ismert színházi rendező vezetésével dolgoznak a résztvevők, munkájuk eredményét pedig a nagyközönségnek is megmutatják.

Az angol nyelvű, négynapos workshopot idén a fesztivál előtt, június 18. és 21. között rendezik meg, majd a nyitónapon, június 22-én közönségtalálkozóval egybekötött bemutatót tartanak a színházi sátorban.

Az Aranybogár-módszer elnevezését Edgar Allan Poe ihlette, akinek főhősei tudásalapú elemző- és értékelő készségeikre építve jutnak el a célba – ismertette a technika lényegét Balázs Zoltán színész, rendező, aki rendszeresen vezet színésztechnikai workshopokat itthon és külföldön egyaránt.

Az analitikus gondolkodásra épülő tréning során a résztvevők a váratlan helyzeteket, ismeretlen területeket kutatják, ahol a figyelem, az ügyesség, a rögtönzés képessége, valamint a kreativitás és a változó szabályok alakítják a csoportdinamikát.

– tette hozzá. A workshop kereteit különböző logikai, stratégiai, kooperációs és kommunikációs, egyéni és csapatjátékok adják, amelyek mind a közösség, mind az egyén számára szokatlan játékhelyzeteket teremtenek.

További információk, valamint a jelentkezés feltételei a kultura.hu oldalán olvashatók.

További cikkek
33520w
Fazekas Mihály klasszikus magyar meséjét Váradi Szabolcs dolgozta át és Némedi Árpád rendezte. A zenés mesejátékot május 17-én mutatták be Weöres Sándor Színházban és a Lázár Ervin program keretében Vas megyei általános iskolásoknak játsszák.
ket korea figura
Joël Pommerat: A két Korea újraegyesítése című kortárs francia darabját mutatta be a Figura Stúdió Színház. A gyergyószentmiklósi társulat a Boldogtalanok című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.
szj
A június 22. és 24. között rendezett fesztiválon határon túli színházak produkciói, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéveseinek előadása, könyvbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket. Az ünneplő művészt a Nemzeti Színház kérdezte.