Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Színházszociológia workshopot is tartanak a MITEM-en

A workshop célja a magyarországi színházszociológiai kutatások ösztönzése.

Kevés színházszociológiai kutatás zajlott Magyarországon. A korábbi nemzetközi STEP (Project on European Theatre Systems) kutatások által kifejlesztett alapkérdőív (és annak változatai) nem elsősorban a társadalmi (pl. demográfiai) adatsorokra fókuszáltak (ez lenne a klasszikus színházszociológia feladata), hanem a nézői (tematikus, esztétikai, kommunikációs, kontextuális, identifikációs) élmények csoport szintű feltérképezésére (kvalitatív és kvantitatív eszközökkel).

A workshop keretei között a hallgatói és kutatói munkák módszertani iránytűjeként szolgáló kérdőíveket szeretnének megvitatni, az ezzel kapcsolatos módszertani problémákat, valamint a színházszociológia kortárs elméleteit, az eddigi és legújabb kutatásokat tekintik át nemzetközi szakemberekkel, hazai egyetemi oktatókkal és hallgatókkal. A workshop célja a magyarországi színházszociológiai kutatások ösztönzése. A workshop anyagai az Uránia folyóiratban jelennek majd meg magyarul és angolul.

Felkért hozzászólók: Hans van Maanen, Groningeni Egytetem, professor emeritus; Chris Balme, LMU Munich; Stephen Wilmer, Trinity College, Dublin; Joshua Edelman, Manchester Metropolitan University; Marlieke Wilders, Groningeni Egyetem; Antine Zijlstra, NHL Stenden, Leeuwarden; Hedi-Liis Toome, Tartui Egyetem; Balkányi Magdolna, Debreceni Egyetem, professor emeritus; Gódor Lilla, Károli Gáspár Református Egyetem, Színháztudomány MA szakos hallgató

Szervezők: Sepsi Enikő (KRE) és Szabó Attila (KRE-SZFE)

2023. április 29., szombat, 14:00-18:00, Nemzeti Színház, Kaszás Attila Terem
Magyar és angol szinkrontolmácsolással
Előzetes regisztráció: [email protected]

További cikkek
Company La Tal: Carrillo
Mutatjuk, hogy telt a Színházi Olimpia keretében megrendezett Szervusztok Pajtikák! eseménysorozat első hétvégéje Debrecenben! 
Szűcs Réka - forrás: Harlekin Bábszínház
Az egri Harlekin Bábszínház igazgatójával, Szűcs Rékával Klész Bea készített interjút: a beszélgetés – amelyben a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett programokról is szó lesz – június 1-jén 18 órától hallható.
thalia
A 2023/24-es kínálatban megtalálhatók klasszikus és fekete komédiák, tipikus angol bohózat és egy vígjáték egy bulvárbotrányról. A teátrum két előadást is befogad a 10. Színházi Olimpián.