Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Színházszociológia workshopot is tartanak a MITEM-en

A workshop célja a magyarországi színházszociológiai kutatások ösztönzése.

Kevés színházszociológiai kutatás zajlott Magyarországon. A korábbi nemzetközi STEP (Project on European Theatre Systems) kutatások által kifejlesztett alapkérdőív (és annak változatai) nem elsősorban a társadalmi (pl. demográfiai) adatsorokra fókuszáltak (ez lenne a klasszikus színházszociológia feladata), hanem a nézői (tematikus, esztétikai, kommunikációs, kontextuális, identifikációs) élmények csoport szintű feltérképezésére (kvalitatív és kvantitatív eszközökkel).

A workshop keretei között a hallgatói és kutatói munkák módszertani iránytűjeként szolgáló kérdőíveket szeretnének megvitatni, az ezzel kapcsolatos módszertani problémákat, valamint a színházszociológia kortárs elméleteit, az eddigi és legújabb kutatásokat tekintik át nemzetközi szakemberekkel, hazai egyetemi oktatókkal és hallgatókkal. A workshop célja a magyarországi színházszociológiai kutatások ösztönzése. A workshop anyagai az Uránia folyóiratban jelennek majd meg magyarul és angolul.

Felkért hozzászólók: Hans van Maanen, Groningeni Egytetem, professor emeritus; Chris Balme, LMU Munich; Stephen Wilmer, Trinity College, Dublin; Joshua Edelman, Manchester Metropolitan University; Marlieke Wilders, Groningeni Egyetem; Antine Zijlstra, NHL Stenden, Leeuwarden; Hedi-Liis Toome, Tartui Egyetem; Balkányi Magdolna, Debreceni Egyetem, professor emeritus; Gódor Lilla, Károli Gáspár Református Egyetem, Színháztudomány MA szakos hallgató

Szervezők: Sepsi Enikő (KRE) és Szabó Attila (KRE-SZFE)

2023. április 29., szombat, 14:00-18:00, Nemzeti Színház, Kaszás Attila Terem
Magyar és angol szinkrontolmácsolással
Előzetes regisztráció: [email protected]

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!