Jelenet a Complicite társulat előadásából

Túlvilági elemek és sajátos humor – Jön a Színházi Olimpia második hónapja

A júliusig tartó 10. Színházi Olimpia 750 produkcióját közel 100 helyszínen láthatjuk országszerte. A nemzetközi fesztivál második hónapjában is számos műfajban találhatunk előadásokat, szubjektív válogatásunk következik.

Színház: anarchikus-noir darab brit tolmácsolásban

A Complicité világhírű nemzetközi vándortársulat Simon McBurney rendezésében mutatja be Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című új darabját. A fekete humorú, anarchikus-noir darab Olga Tokarczuk Nobel-díjas írónő azonos című regénye alapján készült. Az 2022 decemberében bemutatott előadás elgondolkodtató, ironikus, túlvilági elemekkel megtűzdelt krimi, mese a világmindenségről, a költészetről, az aktivizmus korlátairól és lehetőségeiről. Az előadást két alkalommal látható, május 15-én és 16-án. 

Tánc: [email protected]

Fren_Ák koncepciója a klasszikus tragédia kortárs módon történő rekontextualizálása és újraértelmezése. A produkció megőrzi a tragédia atmoszférájának lényegét, de Fren_Ák sajátos szcenikai és koreográfiai nyelvén keresztül sikerül a társadalmi-eredeti drámát a belső-érzelmi tragédiára fókuszálni. Az előadás koncepciója a történet mélyebb rétegeibe kíván hatolni, a drámából a társadalmi ellentétek helyett a szereplők belső vívódásait ragadja meg. A belső, emocionális-érzelmi síkon végbemenő tragédiával foglalkozik, ahogyan a két fiatal saját illúziójának fogságába esik. A M Studio előadását május 17-én 19:30-tól láthatjuk a Nemzeti Táncszínházban.

Báb: A helység kalapácsa

Ez a komikus eposz, a magyar romantika kedvenc műfaját az eposzt parodizálja. Petőfi Sándor, ebben a művében nemcsak a klasszicista eszményt, a túlzásba vitt pátoszt, a fennkölt hangnemet és a jellegzetes eposzi kellékeket teszi nevetségessé, hanem a költészetnek romantikus és nem kevésbé ünnepélyes „vasárnapi” értelmezését is. A nagyváradi Lilliput Társulat rendhagyó irodalomórája, az első lépések megtételét segíti a kamaszok számára az irodalom élvezete irányában. Más hallani a szöveget, látni a cselekményt, mint elolvasni az iskolai kötelező olvasmányokat. Olyan színházi eszközökkel jelenítjük meg Petőfi remekét, amely közel áll a középiskolás korosztályhoz, mégis a hagyományos vásári színjátszás, képmutogatás eszközeit is használja. Az előadást a kaposvári BábSzínTéren május 15-én és 16-án három alkalommal, míg május 18-án és 19-án a veszprémi Kabóca Bábszínházban láthatjátok.

Gyermek- és ifjúsági színház: virtuális valóság a PlayOn Fesztiválon

Három történet, amely észak-angliai tájakra viszi a nézőt a virtuális valóság segítségével.  A Monolitok című előadás három környezet – egy láp, egy város és egy tengerpart – sugárzó látványvilágát fonja össze. Egyszerre fantáziadús és magával ragadó, ez a VR-élmény lebilincselő bizonyítéka az ember és a környezete közötti elválaszthatatlan kapcsolatnak. Az előadásnak a budapesti Eötvös10 ad otthont, május 19-én és 20-án két-két alkalommal lesz látható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!