Vidnyánszky Attila - fotó: 4K Media Studio
Vidnyánszky Attila - fotó: 4K Media Studio

Vidnyánszky Attila vezetheti tovább a Nemzeti Színházat

A következő öt évben is Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező vezetheti tovább a Nemzeti Színházat – számolt be közösségi oldalán Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Vidnyánszkyt 2012-ben nevezték ki először a Nemzeti élére, ő egyben a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is.

Vidnyánszky Attila 1992-ben alapító igazgatója volt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak, melynek 1993-ban művészeti vezetője lett, napjainkban pedig főrendezőként segíti a színház munkáját.

Magyarországon 1999-től állított színpadra darabokat. 2004-től egy évig a Magyar Állami Operaház vezető rendezője volt. 2006 januárjától a debreceni Csokonai Színház művészeti vezetője, 2007 áprilisától ugyanitt megbízott igazgató 2013-ig. 2013 óta a budapesti Nemzeti Színház igazgatója.

2011-től a Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2013–2020 között művészeti rektorhelyettese, 2012-2017 között osztályvezető tanár a színművész szakon. 2020-tól a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán rektori megbízott. 2020. augusztus 1-től a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

Kezdeményezésére született meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) 2014-ben. 2023-ben a Nemzeti Színház szervezésében valósul meg a 10. Színházi Olimpia, melynek révén április 1. és július 1. között Magyarország 58 ország 400 társulatát látja vendégül.

További cikkek
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia művészeti vezetőjét a liget.ro arról kérdezte, hogyan sikerült Magyarországra hozni az olimpia szervezési jogát, mitől tud vonzó lenni a színház a mesterséges intelligencia korában, és milyen missziót tart fontosnak a külhoni területeken a Nemzeti Színház.
evadhiredeto vorosmarty
Vígjátékokkal, útkereséssel, barátságtörténettel és musicallel is várja a következő évadban a Vörösmarty Színház a nézőket. Székesfehérváron nemrég vette kezdetét a 10. Színházi Olimpia.
Olivier Py - forrás: YouTube
Olivier Py francia rendező Európa egyik legrangosabb színházi szemléje, az Avignon-i Fesztivál egykori igazgatójaként érkezik Budapestre a 10. Színházi Olimpia keretében, hogy saját Hamlet-értelmezését vigye a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége elé.