BALLAD - fotó: Tiziano Ghidorsi
BALLAD - fotó: Tiziano Ghidorsi

A feladott álmokról szól az MM Contemporary szegedi táncelőadása 

Olaszországban a legjobb produkciónak járó elismeréssel méltatták az MM Contemporary Dance Company előadását, amit a Színházi Olimpia keretében május 18-án a Szegedi Nemzeti Színházban láthat a hazai közönség.

Az olasz balett-társulat kétfelvonásos estjének koreográfusai Enrico Morelli és Mauro Bigonzetti. Az Elégia útkeresésről mesél, a Ballad a nyolcvanas évek hangulatába repíti a nézőket.

„A színházi olimpia kiváló lehetőséget adott arra, hogy tőlünk szokatlan tevékenységet is folytassunk. Hiszen nem gyakran tudunk meghívni Szegedre külföldi társulatokat. Egyrészt mert önerőből nincs meg ehhez az anyagi forrásunk. Másrészt a város nem tart táncfesztiválokat, mint például Pécs, Veszprém vagy Győr, de reméljük, hogy a későbbiekben lehetőség lesz majd erre. Tavaly kísérleteztünk az Imre Zoltán Táncfesztivállal, bízunk benne, hogy meg tud honosodni a program” – mondta Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója.

 Az MM Contemporary Dance Company vezető koreográfusa Enrico Morelli, aki számtalan feledhetetlen előadásélménnyel gazdagította már a táncművészet szegedi rajongóit. Olyan sikeres produkciók koreográfiája fűződik nevéhez, mint a Menyegző, a Coppélia, valamint az Orfeusz és Euridéké.

„Enrico Morelli több mint fél tucat koreográfiát készített már a társulatunknak nagy sikerrel. Most nagy örömünkre láthatjuk a csapatát is. Nemzetközileg is kimagasló színvonalú, Olaszországban pedig az egyik legjobb balett-társulat az MM Contemporary Dance Company. A mozgásviláguk nagyon hasonló a Szegedi Kortárs Balett stílusához, így a szegedi közönségnek nem lesz idegen. Mindkét darab kiváló kritikákat kapott, sőt Olaszországban a legjobb produkció díját is elnyerte az előadás” – fejtette ki a balettigazgató.

Enrico Morelli hazájában számos koreográfus-versenyt megnyert már, táncosként pedig az Olasz Köztársaság Ezüstmedáljával tüntették ki. A kétfelvonásos produkció első, általa koreografált táncjátéka az Elégia_care landscapes címet kapta. Témája az út- és identitáskeresés. Elveszett pillanatokról és kapcsolatokról, emlékekről, reményről és újjászületésről mesél a mozdulatok nyelvén.

„Enrico társulatvezető kollégájával iskolát is működtet, innen érkezett a Szegedi Kortárs Balett társulatának több tagja is. Május 17-én már itt lesz az olasz társulat, tervezünk egy közös szakmai programot is aznapra” –  árulta el Pataki András.

A második felvonás koreográfusa Mauro Bigonzetti, aki a legkitűnőbb olasz együttesek mellett dolgozott már vezető portugál, New York-i, moszkvai és berlini társulatokkal. Ballad című táncjátéka a 1980-as évek emléke előtti tisztelgés. Ahogy a szinopszisban fogalmazott, zenei képek általi narráció, amely feleleveníti a kor szenzációit, kitörő eufóriáját, „kollektív ostobaságát” és „feladott álmait”.

„A zenei anyaga is rendkívül izgalmas, Frank Zappától Nick Cave-ig közismert sztárokat vonultat fel” – hangsúlyozta Pataki András, aki arról is tájékoztatást adott, hogy milyen utazások várnak az esztendő hátralévő részében a szegedi társulatra.

Az év második felében Spanyolországban két estén, Finnországban négyszer, Belgiumban pedig 6 városban 14 alkalommal lép majd színpadra a Szegedi Kortárs Balett.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!