Fotó: vorosmartyszinhaz.hu

A jeruzsálemi király ősbemutatóját tartották meg Székesfehérváron

2023. április 15-én mutatták be a II. Andrásról és az Aranybulla születésének történetéről szóló legújabb darabot a Vörösmarty Színházban. A koronázóváros színházának színpadán Totth Benedek tollából elevenedett meg a történet Horváth Csaba rendezésében. A székesfehérvári teátrum a 10. Színházi Olimpián cseh, horvát és temesvári előadást is befogad.

Az Aranybulla 800. évfordulóján, 2022-ben kérte fel a Vörösmarty Színház Totth Benedeket, hogy öntse szavakba II. András történetét a szentföldi hadjárattól egészen 1222-ig: „Én nem színházi szerző vagyok, erről Enikő (Perczel Enikő dramaturg – a szerk.) nagyon sokat tudna mesélni, mert végülis ő fogta a kezemet, és kísért végig ezen a folyamaton, ami számomra rendkívül sok tanulsággal szolgált. Nagyon izgalmas kihívás volt, mert én alapvetően prózaíró volnék – ha valami – , és most rengeteget tanultam a prózai és drámai forma különbségeiről ezalatt a néhány hónap alatt. Igazából ez egy csapatmunka. Nagyon izgalmas volt számomra ez a folyamat, hogy ennyi hozzáértő ember szólt hozzá a készülő műhöz. Amikor az olvasópróbán a színészek beleolvadtak a szerepükbe, és elkezdték életre kelteni a figurákat, az fantasztikus élmény volt. És azt látom, hogy ahogy találkozik az egyes szerep a színésszel, ott kőkeményen konzekvensnek kell lenni, ott nincs semmi maszatolás, mert ők csak azt a mondatot tudják jól mondani, ami igaz.”

Így volt ez Gáspár Sándorral is, aki András legfőbb hadvezérének egyenruhájába bújt, rettenthetetlen, vérszagra vágyó Tas lett belőle: „Ez egy fantasztikus kísérlet. Most, hogy sokkal többet tudunk az anyagról, sokkal személyesebbek a kötődéseink magához a szöveghez, mint általában, viszont maga a kigyakorlás lehetősége nagyon összesűrűsödött. Ilyen előzményekkel megerősítve hihetetlen energiákkal estünk neki a formába öntésnek, és remélhetőleg egy nagyon érdekes dolog fog ebből kikerekedni. Miközben azt gondolom, maga az írás, nekünk, csinálóknak nagyon sok eklektikus megoldást kínál, aminek lehetnek kisülései nevetésben, sírásban, lehet, hogy még tapsban is. Nincs eldöntve, és nem is akarja eldönteni, szerintem Horváth Csaba sem, hogy ezt milyen stílusba rakjuk. Szerintem az eklektika a legjobb megközelítés.”

A történelmi emlékezet II. Andrást (Krisztik Csaba) sokszor teszetoszának tartja (nem segít ezen a Bánk bán sem), 2023-ban, Székesfehérváron azonban egészen más színben tűnik fel. Afféle hétköznapi hősként láthatjuk, esendő, mégis határozott. Horváth Csaba rendezésében pedig – ahogy tőle már megszokhattuk – formabontóan izgalmas történelem elevenedik meg: „El kell döntsük, hogy hősként ábrázoljuk vagy magánemberként. Ez a kettő tulajdonképpen összecsúszik. Annál izgalmasabb egy ábrázolásmód, minél sokoldalúbban ábrázolunk valakit, akinek megadatik az, hogy hős legyen. A bizonytalanság belül, a kulisszák mögött egy közszereplőnek – mai szóval élve – biztos, hogy a sajátja. Az esendőség mindenkinek jár.”

Az előadás ősbemutatója 2023. április 15-én volt a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Szereplők: Krisztik Csaba, Kiss Diána Magdolna, Gáspár Sándor, Ballér Bianka, Ladányi Júlia, Varga Mária, Varga Lili, Kerkay Rita, Egyed Attila, Kovács Tamás, Juhász Illés, Kelemen István, Kádas József, Ács Tamás, Rovó Tamás.

A Vörösmarty Színház a 10. Színházi Olimpián cseh, horvát és temesvári előadást is befogad.

(Via vorosmartyszinhaz.hu)

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.