Fotó: Eöri Szabó Zsolt - nemzetiszinhaz.hu

A párbeszéd és a nyitottság 20. századi hírnöke – Hevesi Sándorra emlékezett a Nemzeti Színház

A huszadik század elejének legendás rendezőjére, színházigazgatójára, Hevesi Sándorra emlékeztek születésének 150. évfordulóján. A Nemzeti Színház kezdeményezésére koszorúzási ünnepséget tartottak a Fiumei úti sírkertben, ahol felidézték az egykori színidirektor emlékét.

A magyar színházművészet, és a magyar kultúrtörténet kiemelkedő alakja volt az 1873. május 3-án született Hevesi Sándor, aki nemcsak rendezőként, hanem íróként, kritikusként is jelentős életművet hagyott maga után – hangsúlyozta a megemlékezésen Kozma András, a Nemzeti Színház Hevesi Sándor-díjas dramaturgja. Felidézte, hogy Hevesi Sándor már igen fiatalon a színház mellett kötelezte el magát, tizenhét éves korától kritikákat írt. Jogot, filozófiát hallgatott, majd bölcsészdoktori és német-francia szakos tanári oklevelet szerzett. Dramaturgiai tárgyú írásokat publikált, emellett nagyon színvonalas műfordításai jelentek meg.

Hevesi 1915-ben került vissza a Nemzeti Színházba, amelynek 1922-től főrendezője, 1923-tól 1932-ig pedig igazgatója volt. Ez az időszak jelentette a Nemzeti Színház felvirágzását, teljesen korszerű színházat teremtett, amely kapcsolódott a kor legnagyobbjaihoz is, Max Reinhardt, Sztanyiszlavszkij, Gordon Craig hatását mutató rendezései révén – emelte ki Kozma András. Shakespeare-rendezései modernek, újszerűek voltak, Molière-t, Ibsent is rendezett, de Bánk bán-átdolgozás és Az ember tragédiájának színpadra állítása is a nevéhez fűződik. Az újító törekvések még a szervezeti működésre is kiterjedtek, hiszen a bérletrendszert átalakította, és létrehozta a Nemzeti Színház kamaraszínházát. A színidirektor érdeme volt még, hogy elindította a magyar színházi képzést, és ő szervezte meg az első rendezőknek szóló kurzust is. Mindemellett Londonban is tartott előadásokat, a magyar irodalomról és a magyar Shakespeare-adaptációkról. Hihetetlenül gazdag életpályát zárt le 1939-es halála, 38 év alatt 280 darabot rendezett.

A Fiumei úti sírkertben tartott megemlékezésen Hevesi Sándor síremlékénél koszorút helyezett el Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója és Besenczi Árpád, a zalegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója. Főhajtással emlékezett Hevesi Sándorra Vajda Márta és Novák János a Magyar Színházi Társaság képviseletében, valamint Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet vezetője.

A Nemzeti Színház a 10. Színházi Olimpia egyik kiemelt helyszíne.

(Via nemzetiszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!