Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Fotó: Horcsák András

Átadták a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthonát

Átadták a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületét: a megújult Ursziny-Beliczey-kúriát és a mellette lévő modern épületet a 10. Színházi Olimpia keretében meghívott előadásokkal avatták fel.

A klasszicista stílusú Ursziny–Beliczey-kúria, amely hosszú évtizedek enyészete után, a felújítást és egy modern épületrésszel történő kibővítést követően a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthona lett május 26-tól.

A hivatalos megnyitót követően szombattól három napon át a 10. Színházi Olimpia részeként tizenkét előadás látható a színházban magyar, cseh, olasz, francia, norvég, ukrán és spanyol bábosoktól, a gólyalábas menetszínháztól a kesztyűbábos vásári játékon át a marionett show-ig.

Forrás: Békéscsabai Napsugár Bábszínház Facebook-oldala

A bábszínház ezután összesen 1700 négyzetméteren működhet, ebből ezer a megújult klasszicista kúriában, hétszáz négyzetméter pedig az új, modern épületben található.

Lenkefi Zoltán, a bábszínház igazgatója megnyitó beszédében arról is beszélt, hogy a beruházásban, amely a 74 évre visszatekintő helyi bábjátszás jelentős állomása, a hagyomány és az innováció találkozott. Lenkefi úgy nyilatkozott, hogy új otthonuk három játszóhelyes, 21. századi művészeti komplexum műhelyekkel és közösségi terekkel.

Az eredeti állapotába visszaállított kúria földszintjén kiállító- és előadótér kapott helyet, itt vannak az öltözők, a fény- és hangtechnika, a raktárak és a gépészet.

Az előadások az ezer négyzetméteres új épületben lesznek: a színpadtér 544 négyzetméter, itt egy 120 fős betolható-mozgatható nézőteret alakítottak ki. A magasföldszinten vannak a műhelyek és egy próbaterem is.

(Via MTI)

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.