Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Fotó: Horcsák András

Átadták a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthonát

Átadták a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületét: a megújult Ursziny-Beliczey-kúriát és a mellette lévő modern épületet a 10. Színházi Olimpia keretében meghívott előadásokkal avatták fel.

A klasszicista stílusú Ursziny–Beliczey-kúria, amely hosszú évtizedek enyészete után, a felújítást és egy modern épületrésszel történő kibővítést követően a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthona lett május 26-tól.

A hivatalos megnyitót követően szombattól három napon át a 10. Színházi Olimpia részeként tizenkét előadás látható a színházban magyar, cseh, olasz, francia, norvég, ukrán és spanyol bábosoktól, a gólyalábas menetszínháztól a kesztyűbábos vásári játékon át a marionett show-ig.

Forrás: Békéscsabai Napsugár Bábszínház Facebook-oldala

A bábszínház ezután összesen 1700 négyzetméteren működhet, ebből ezer a megújult klasszicista kúriában, hétszáz négyzetméter pedig az új, modern épületben található.

Lenkefi Zoltán, a bábszínház igazgatója megnyitó beszédében arról is beszélt, hogy a beruházásban, amely a 74 évre visszatekintő helyi bábjátszás jelentős állomása, a hagyomány és az innováció találkozott. Lenkefi úgy nyilatkozott, hogy új otthonuk három játszóhelyes, 21. századi művészeti komplexum műhelyekkel és közösségi terekkel.

Az eredeti állapotába visszaállított kúria földszintjén kiállító- és előadótér kapott helyet, itt vannak az öltözők, a fény- és hangtechnika, a raktárak és a gépészet.

Az előadások az ezer négyzetméteres új épületben lesznek: a színpadtér 544 négyzetméter, itt egy 120 fős betolható-mozgatható nézőteret alakítottak ki. A magasföldszinten vannak a műhelyek és egy próbaterem is.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!