Fotó: Török Ádám - Kolozsvári Magyar Opera

Az Aida premierjére készül a Kolozsvári Magyar Opera

Története leggrandiózusabb előadásának premierjére készül a Kolozsvári Magyar Opera: Verdi Aidáját május 25-én mutatja be az erdélyi társulat Selmeczi György rendezésében, a látványtervet Gothár Péter jegyzi.

A teljes társulat és vendégművészek bevonásával színpadra állított előadás alkotási folyamatáról Szép Gyula, az opera igazgatója, Selmeczi György kolozsvári születésű, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, operarendező, Gothár Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, jelmez- és díszlettervező, valamint az egyik szereposztásban a címszerepet éneklő Egyed Apollónia operaénekesnő osztott meg részleteket a produkciót beharangozó pénteki sajtótájékoztatón.

Selmeczi György elmondta: egy művész életében mindössze egyszer adathat meg, hogy az Aidát megrendezze, annyira grandiózus zenei anyagról van szó, amely Verdi munkásságának egyfajta szintézise, betetőzése. „Ötven éve foglalkozom operával, három évtizede kötődöm a Kolozsvári Magyar Operához, de arra még nem volt példa, hogy egy társulat legalább négy énekművésze egyszerre érkezzen pályájának csúcsára, mint ahogy az Aida esetében történik” – mondta a rendező Egyed Apollónia (Aida), Pataki Adorján (Radames), Veress Orsolya (Amneris) és Balla Sándor (Amonasro) kiemelkedő teljesítményére utalva.

Selmeczi György azt is elmondta, hogy 1978 óta dolgozik együtt Gothárral, sok filmjéhez ő írta a zenét, és örül, hogy együttműködhetnek Kolozsváron, Gothár Péter európai szemléletmódja pedig nagy mértékben előre lendíti az előadást. A látványtervező viszont azt állította: könnyű dolga volt, hiszen annyira gyönyörű a zenei anyag, hogy „előhívta a képeket”. Gothár Péter szerint az opera vizuális értelemben meghaladott műfaj és olyan látványvilágot kell megteremteni a színpadon, amely a tehetséget és a nézői fantáziát szolgálja.

Aida szerepében Egyed Apollónia, Barabás Zsuzsa és Kele Brigitta lesz látható, Radamest Pataki Adorján és Hector Lopez Mendoza alakítja. Amnerist Veress Orsolya és Liza Kadelnik, Amonasro szerepét Balla Sándor és Nagy Zoltán, Ramphist Alin Anca és Corneliu Hutanu, Egyiptom királyát Szilágyi János és Molnár Zoltán, a főpapnőt Covacinschi Yolanda, a hírnököt Bardon Tony alakítja. Az előadásban közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene- és balettkara.

(Via MTI, Krónika.ro)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!