Üvegcipő - fotó: Körtvélyesi László

Az Országos Színházi Találkozón látható a Pécsi Nemzeti nagysikerű előadása 

Május 20-án 19 órakor, a 10. Színházi Olimpia keretein belül a Pécsi Nemzeti Színház egyik nagysikerű előadása, Az üvegcipő, a debreceni Csokonai Fórumban is látható lesz az Országos Színházi Találkozón.

A debreceni Csokonai Színház a 10. Színházi Olimpia keretében szervezi meg idén az Országos Színházi Találkozót. Debrecen vendégül látja a magyarországi nemzeti és kiemelt státuszú színházakat, akik maguk jelölték a saját küldetésüket, művészi hitvallásukat leginkább reprezentáló előadást.

A színházi szemle célja, hogy a párbeszéd és a művészi tevékenység iránti tisztelet jegyében képet alkossunk arról, hogy milyen társulati küldetés, célok és igények mentén folyik a művészeti munka színházainkban.

A színházi szemle lehetőséget biztosít a meghívott társulatoknak saját társulati küldetésük végiggondolására, az intézményükben folyó szakmai munka értékelésére.

Az Országos Színházi Találkozó helyszíne a 2022 augusztusában átadott Csokonai Fórum.

Az előadásról: 

Molnár Ferenc műveinek legfőbb erényét – legyen az regény, vagy drámai műfajból való – a formai tökély, a cselekmény biztonságos gördülékenysége, a kifinomult lélekábrázolás adja. Mindezt humorral fűszerezi. Így a legapróbb kis történet is egész estés szórakoztató vígjátékká nemesül írói leleménye nyomán. Drámáit a világ számtalan színpadán, még a Broadway-en is bemutatták.

Az 1924-ben írott, Az üvegcipő című vígjátéka a józsefvárosi cselédlánynak – Szabó Irmának Sipos Lajos éltes műbútorasztalos iránt érzett – minden akadályt elsöprő szerelmét bemutató megható történet. Köztudott azonban, hogy ebben a keserédes vígjátékban Fedák Sárival való viharos szerelmi kapcsolatát írta meg a szerző.

A három felvonásos, fordulatokban gazdag vígjátékban a megoldhatatlannak tűnő akadályokat, összeomló és felépülő kapcsolatok szövevényét, az emberi esendőséget a sajátos „molnári humor” és a kort leleplező irónia segítségével mutatja be Halasi Imre rendezése. A kiváló szereposztás, a pontos színészi játék Fekete Katalin korhű jelmezeiben és Erdős Júlia Luca apró részletekig kidolgozott díszletében, egyenesen a kilencszázhúszas évek józsefvárosi miliőjébe repíti közönségét a pécsi előadásban.

Molnár vígjátéka ma is tálcán kínálja magát a színészeknek önfeledt játékra, nézőjének pedig egész estés elgondolkoztató szórakozásra.

További cikkek
Madách-projekt - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 11 ország színházi egyetemeinek részvételével rendezett Madách Projekt a 10. Színházi Olimpia egyik különleges eseménye volt.
Vidnyánszky Attila a Színházi Olimpia és a MITEM művészeti vezetője a sajtótájékoztatón, 2023. szeptember 4., Nemzeti Színház - Fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház 2023. szeptember 30–október 23. között megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). 
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.