Café de la Danse – Jön a FrenÁK Társulat táncfesztiválja

Idén is nagyszabású kortárs táncfesztiválra készül Kápolnásnyéken a FrenÁK Társulat. Június 16-18. között a 10. Színházi Olimpia részeként várják ingyenes előadásokra az érdeklődőket a Café de la Danse keretében.

Nagy sikere volt tavaly a FrenÁK Társulat kortárs tánc fesztiváljának a Halász Gedeon Eseményközpontban, ahol akkor Frenák Pál  Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, pedagógus, érdemes művész, a FrenÁk Társulat vezetője így nyilatkozott: 

„Ez egyfajta küldetés is számunkra, s mindeközben a közönség megismerheti pedagógiai munkánkat, a gyerekekkel való foglalkozásokat is. Az ismertető előadásokkal pedig a kortárs tánc organikus, „töredékes”, asszociatív jellegét mutatjuk meg. Azt szeretnénk láttatni, hogy ezek az előadások nem a megszokott narratív, történetmesélő stílusban kerülnek színpadra, hanem gondolatokat, érzeteket, az aktuális történeseket indirekt módon, informálva kapja a közönség.”

A Café de la Danse idei nemzetközi programjában öt külföldi tánctársulat – francia, német, finn, portugál, ír táncművészek részvételével -, továbbá egy sokszoros fesztiváldíjas gitárművész, Thomas Csaba mutatkozik be. 

A színpadra lép a FrenÁk Társulat is Fiúk című darabbal, mely a szervezők tájékoztatása szerint görbe tükröt tart napjaink társadalmi elvárásai elé, közelről szemlélhetjük a klasszikus férfi alaptípusokat: a „Macsót”, a „Nárciszt” és a „Herkulest” egyfajta FrenÁki iróniával és mélyreható őszinteséggel.

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.