Béranyák - A Vígszínház vendégjátéka

Család-Egyén-Társadalom – Ma indul a CSET FESZT 

Tematikus fesztivált rendez a Színházi Olimpia keretében a Jurányi Ház. Május 2-21. között a CSET (Család-Egyén-Társadalom) FESZT elnevezésű rendezvényen színházi előadások, kiállítások, koncert, műhelymunkák, beszélgetések várják az érdeklődőket.

„A tematikus fesztivál programjában a család és abban az egyén helyzete és mozgástere a társadalom kontextusában válik tágan értelmezett témává” – fogalmaznak a szervezők.

Mint írják, a programok foglalkoznak a gazdasági keretek, a társadalmi elvárások, tradíciók és előítéletek individuumra gyakorolt hatásaival, vizsgálják az egyén környezet iránti felelősségét, családon belül betöltött szerepét, társadalmi szerepvállalását.

A meghívott színházi előadások mellett kiemelten fontosak a zárt műhelymunkák és a nyilvános beszélgetések, befogadók, résztvevők, alkotók közötti találkozási lehetőségek – hangsúlyozzák a közleményben. Mint kiemelik, a fővárosi színházak mellett vidéki partnerek is bemutatkoznak a fesztiválon, és a hazai munkák mellett nemzetközi produkciók is helyet kaptak a programban.

A fesztivál Czukor Balázs Béranyák című darabjával indul. Az előadás egy jelenetfüzér, amely kronologikusan követi végig a béranyaság folyamatát.

Május 3-án a Soharóza és a Jónás Vera Experiment kamarakoncertje hallható. A fesztiválon több nemzetközi workshop részese lehet az érdeklődő, emellett színházi bemutatók, nemzetközi előadások, workshopok várják a közönséget.

Május 7-én a CSET FESZT keretében lesz először látható a Született: Wágner Emese című produkció, Szalontay Tünde első mono előadása. Az alkotók által írt darabot Szenteczki Zita rendezi, aki Gergye Krisztián koreográfussal közösen tervezte meg az előadás látványvilágát is. A személyes élményből induló történet középpontjában az örökbefogadás áll, amely fontos témája a Család-Egyén Társadalom mottójú rendezvénysorozatnak.

A közönség május 8-án újra láthatja Édouard Louis Ki ölte meg az apámat című darabját, amelyet februárban mutattak be.

A KV társulat Médeia című produkciója is látható a fesztiválon május 14-én. Ugyanezen a napon tartják az ősbemutatóját a Csernus Mariann Ki voltál, lányom? könyvéből készült darabnak, a művet Karafiáth Orsolya alkalmazta színpadra, Horváth Patrícia rendezi, és Kecskés Karina játssza.

A szombathelyi Weöres Sándor színház és a Füge Produkció közös előadásában, Horváth János Antal rendezésében az apaság kérdéskörével foglalkoznak. Samuel Bailey Kutyabaj című darabja, a fiatalkorúak börtönében játszódik, ahol a fiúk, akik maguk is gyerekek még, az apaságra, a társadalomba, családba történő visszatérésre készülnek.

A nemzetközi programban többek között Yasmine Yahiatene algériai származású francia alkotó belga-francia koprodukcióját, a La Fracture-t május 6-án kétszer láthatja a közönség. A darab az apjával való bonyolult viszonyáról, generációk közötti traumákról, identitáskeresésről szól, posztkoloniális kontextusba helyezve – áll az ismertetőben.

Mint írják, az Egyesült Királyságból Helen Crevel Palánta című 20 perces hanginstallációja a klímakatasztrófáról, fogyasztói társadalomról és az anyává válás gondolatáról szól ebben a helyzetben. Május 11. és 13. között napi 6 órán át lesz meghallgatható a Mammut II. bevásárlóközpontban egy különleges interaktív installációban.

A fesztivál, amelynek nemzetközi programjai a színházi olimpia keretében láthatók, Gianina Carbunariuval való beszélgetéssel, műhelymunkával zárul.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!