Csíki Játékszín - Csíkszereda: III. Richárd - fotó: Mészáros Tibor
Csíki Játékszín - Csíkszereda: III. Richárd - fotó: Mészáros Tibor

Csíkszeredai előadás érkezett Kaposvárra

A 10. Színházi Olimpia keretében a Csíki Játékszín Shakespeare III. Richárdját adta elő Kaposváron május 22-én. 

Az előadás előtt Dér Tamás alpolgármester, valamint Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója köszöntötték a közönségetét.

Kaposvár alpolgármestere elmondta, nagy büszkeség, hogy a város jelképének számító Csiky Gergely Színház vezetése – saját alkotóközösségének megmutatásán túl – fontosnak tartotta, hogy lehetőséget adjon a testvérváros, Csíkszereda művészeinek is.

Dér Tamás beszédében hangsúlyozta az összetartozás, a határok feletti nemzetegyesítés, valamint a különböző népek együttműködésének fontosságát. Külön köszöntötte a darab román rendezőjét és díszlettervezőjét, és kijelentette: öröm látni, hogy magyarok és románok közösen hoztak létre valami nagyszerűt.

Veress Albert arról beszélt, óriási öröm és megtiszteltetés számukra, hogy meghívást kaptak az olimpiára, és – 2008 után újra – Kaposváron játszhatnak, reményei szerint a két színház közötti kapcsolat a jövőben tovább erősödik majd. 

A Csíki Játékszín igazgatója szerint az ő hitvallásuk, hogy a színház képes hidakat építeni, ez a gondolat pedig tökéletesen egybecseng a Színházi Olimpia alapelveivel.

További cikkek
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia művészeti vezetőjét a liget.ro arról kérdezte, hogyan sikerült Magyarországra hozni az olimpia szervezési jogát, mitől tud vonzó lenni a színház a mesterséges intelligencia korában, és milyen missziót tart fontosnak a külhoni területeken a Nemzeti Színház.
evadhiredeto vorosmarty
Vígjátékokkal, útkereséssel, barátságtörténettel és musicallel is várja a következő évadban a Vörösmarty Színház a nézőket. Székesfehérváron nemrég vette kezdetét a 10. Színházi Olimpia.
Olivier Py - forrás: YouTube
Olivier Py francia rendező Európa egyik legrangosabb színházi szemléje, az Avignon-i Fesztivál egykori igazgatójaként érkezik Budapestre a 10. Színházi Olimpia keretében, hogy saját Hamlet-értelmezését vigye a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége elé.