Feltárulnak a Complicité Tokarczuk-előadásának kulisszái – Videó

Valódi nemzetközi koprodukció érkezik Budapestre május 16-án és 17-én a MITEM meghívására. A Complicité világhírű vándortársulat Simon McBurney rendezésében mutatja be a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című új darabot a Színházi Olimpia ideje alatt.

A fekete humorú, anarchikus-noir darab Olga Tokarczuk Nobel-díjas írónő azonos című, 2009-ben megjelent regénye alapján készült. Az autoriter struktúrák ellen elszánt támadást intéző mű elemi elutasítást váltott ki a szerző hazájában, Lengyelországban: a jobboldali sajtó egyenesen „ökoterroristának”, hazaárulónak kiáltotta ki Tokarczukot.

Tokarczuk nagy sikerű regényét Simon McBurney színész, író és rendező napjaink egyik legújítóbb, legnyughatatlanabb és legbefolyásosabb színházcsinálója vitte színpadra az általa alapított nemzetközi vándortársulattal. A koprodukcióban a Barbican London, a Belgrade Coventry Theatre és a Bristol Old Vic mellett a Comédie de Genève, a Holland Fesztivál, a Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, a L’Odéon-Théâtre de l’Europe, a The Lowry, az Izlandi Nemzeti Színház, az Oxford Playhouse, a Ruhrfestspiele Recklinghausen és a Theatre Royal Plymouth is részt vesz.

Így készült az előadás: 

Az angol, német és luxemburgi bemutatók után a Magyar közönség is elmerülhet ebben az ironikus, túlvilági elemekkel megtűzdelt krimiben. Jegyek még korlátozott számban kaphatók ide kattintva.

További cikkek
Gulliver - forrás: MITEM
A MITEM-en szereplő Těšínské Színház, Bajka Bábtársulat október 3-i előadását ihlető gondolat, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet.
net_Agon_eloadas_eorifoto-48
Erős kezdés egy rendhagyó fesztiválon – a Nemzeti Színház saját produkcióinak sorozatából elsőként az Agónt láthatta a közönség a 10. MITEM-en.
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.