Joaõ Neca

João Neca: „A legfontosabb, hogy a meglobbanjon a szemekben a szikra”

A Kolibri Színház a 10. Színházi Olimpia keretében május 16-20. között rendezi meg a történetmesélés és a nézői bevonódás új formáit kereső PlayOn! Nemzetközi Ifjúsági Fesztivált, amely a digitalizáció segítségével hozza közelebb a kamaszokhoz a színház világát. A fesztivál keretében az Eötvös10-be érkezik a portugál Teatro O Bando Olga Tokarczuk könyve alapján készült Nomádok című előadása. A darab dramaturgjával, João Neca-val a SzínházOnline-on jelent meg interjú.

– Mi inspirálta a Nomádokat, milyen olvasói élményeidből merítettél ötleteket a létrehozásához?

– Az előadásunkat Olga Tokarczuk A begunok című Nobel-díjas meséje inspirálta. Ugyanakkor pont a darab elkészítésekor olvastam Hannah Fry Emberek és gépek – Hogyan tartsuk a kezünkben az irányítást a mesterséges intelligencia korában című könyvét az algoritmusokról és a mindennapi életünkre gyakorolt hatásairól. Úgy gondolom, hogy Olga könyve sokat segített nekem, hogy kifejtsem magamnak a témával kapcsolatos érzéseimet és kérdéseimet. Ez a két olvasói élményem emlékeztetett Zigmunt Baumann egyik interjújára, amelyben azt mondja, hogy az új technológiákkal és médiaéletünkkel való kapcsolatunk sokszor a “szabadság” és a “biztonság” közötti választás elé állít minket – úgy fogalmaz, hogy mindkettőre szükségünk van a harmóniához, de mégis a biztonsággal szemben a technológia felé billen el az a bizonyos mérleg.

– Nagyon izgalmas és komplex témának hangzik, melyik korcsoportnak ajánlanátok, aki számára már érthető a darab üzenete?

– A Nomádok korosztálytól függetlenül, bárki számára élvezhető lehet. A Teatro O Bando 1974-es alapítása óta védjegyünk, hogy előadásainkat ugyanolyan erőbedobással és művészi elkötelezettséggel készítjük eklektikus közönségünk számára, legyen szó gyermekekről, fiatalokról, felnőttekről, portugálokról vagy külföldiekről, más kultúrájú, vagy etnikumú nézőkről, mi mindenkit meg akarunk szólítani. Átfogóan akarunk hatni a közönségre, de tisztában vagyunk azzal is, hogy mindenki másként értelmezi majd az előadás üzenetét. Szerintünk már a 6 évesnél idősebb gyerekek számára is élvezhető, és érthető a történet.

Tudjuk, hogy egy összetett darabot hoztunk el a nézőknek, ám az előadás nem sokkal bonyolultabb, mint a minket körülvevő élet, amelyet minden nap megélünk. A fiatalabb nézőinket gyakran szülők, rokonok vagy barátok kísérik el a színházba, akik sokszor vagy még jobban összezavarják őket a történet értelmezésében, vagy banálissá és egyszerűvé téve elveszik a történet élét a gyerekek számára. A kontextusnál mégis sokkal fontosabb az a kis szikra, amely a függöny felhúzása után meglobban a gyerekek szemében. Ez az élmény pedig olyan megismételhetetlen és időtlen, mint a színház maga. Azon dolgozunk, hogy a Nomádok 6 és 106 év között mindenki számára értéket teremtsen.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
Company La Tal: Carrillo
Mutatjuk, hogy telt a Színházi Olimpia keretében megrendezett Szervusztok Pajtikák! eseménysorozat első hétvégéje Debrecenben! 
Szűcs Réka - forrás: Harlekin Bábszínház
Az egri Harlekin Bábszínház igazgatójával, Szűcs Rékával Klész Bea készített interjút: a beszélgetés – amelyben a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett programokról is szó lesz – június 1-jén 18 órától hallható.
thalia
A 2023/24-es kínálatban megtalálhatók klasszikus és fekete komédiák, tipikus angol bohózat és egy vígjáték egy bulvárbotrányról. A teátrum két előadást is befogad a 10. Színházi Olimpián.