A csoda

Két romániai előadást hívott meg az Olimpiára a Szolnoki Szigligeti Színház

Májusban és júniusban egy román és egy székely társulat érkezik Szolnokra a Színházi Olimpia keretében. 

„Nem volt kérdés, hogy teátrumunknak helye van a 10. Nemzetközi Színházi Olimpián” – mondta Barabás Botond, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a rendezvénysorozatra benevezett két vendégdarabról.

„A hagyományos, immáron tizedik programkavalkád a szervezők és a szakma elgondolása szerint is azért hasznos, mert a földkerekség más-más táján működő, különféle műfajokat és koncepciókat felvonultató társulatok megismerik egymást és a világról alkotott, színpadi darabokra átültetett elképzeléseit. Mi magunk is két barátra, partnertársulatra tettünk szert” – magyarázta a színházi olimpiával kapcsolatban a színigazgató.

„Teátrumunk a magyarországi eseményrendezés okán ezúttal befogadó színház lesz. Két romániai, közülük egy székely–magyar társulat előadásának adunk otthont. Május 9-én a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház hozza el hozzánk Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című zenés mesejátékát. A korhatár nélkül élvezhető és tanulságos darabot 2006-ban az év gyermek- és ifjúsági drámájává választották Németországban. A másik olimpiai szám, melynek június 7-én 19 órától ad helyet a teátrumunk, a Szigligeti Színház legendás igazgatójának, Schwajda Györgynek a Csoda című abszurd játéka lesz a román petrozsényi Teatrul Dramatic „Ion D. Sirbu” színház társulatának az előadásában, melyet színházunk színész-rendezője, Csínos Molnár László állított a Zsil-völgyi kulturális intézményben dirigensként a színpadra, s amely az év eleji bemutatója óta nagy sikert arat a román közönség körében is – Barabás Botond.

Hozzátette, hogy míg a székelyudvarhelyi darabot magyar nyelven adja elő a Tomcsa Sándor Színház, addig a petrozsényiek Schwajda György Csoda című darabját román nyelven hallgathatja meg, és feliratozva értheti meg a közönség.

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.