Csiksomlyói Passió - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Megváltás és történetmesélés – interjú Berettyán Nándorral 

A 10. Színházi Olimpia kiemelt produkciójaként május 26-án este a Szent István-bazilika előtt látható a Csíksomlyói passió ingyenes szabadtéri előadása. A Jézus szerepét alakító Berettyán Nándor a Karinthy Színház művészeti vezetőjeként a teátrum Történetmesélő Fesztiváljáról is mesélt a Kultúra.hu-nak.

– A Karinthy Színház három produkciót látott vendégül a Színházi Olimpián. Hogyan sikerültek?

– Az Eltűntekkel nyitottunk, amely egy családi drámán keresztül az erdélyi szász közösség 20–21. századi sorsát mutatja be. Ezután a Berecz András ének- és mesemondó által létrehozott Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál zajlott, melyen egy skót (valójában viking), egy észt és egy görög mesemondó csoport lépett fel. Fantasztikus élmény volt három napon keresztül meséket hallgatni! Akik egyre beültek, másnap mindig visszajöttek, és további nézőket hoztak magukkal, úgyhogy a közönség egyre nőtt. A különböző történetek révén egyszerre tűnt ki az emberek földrajzi helytől, kultúrától független azonossága és rengeteg különbsége. Az észt mesemondó gyönyörű lírai, melankolikus mesékkel érkezett, a skót úr pedig a földet körülérő tengeri féregről mondott történetet. A görög mesemondónők Zeusz legendáját elevenítették fel arról, hogyan szemelt ki különféle földi nőket, hogy szerelmeskedjen velük. Berecz András Magyarországot képviselte, és Hazug Pista bácsiként hazug meséket mondott. A négy kultúra közvetítésével képet kaphattunk a népeket összekötő és megkülönböztető szokásokról, sajátosságokról.

(…)

– A Színházi Olimpia egyik fénypontja mindenképpen a te főszerepléseddel új helyszínen debütáló Csíksomlyói passió lesz. 

– A passió történetéből készült szakrális játékok a középkorban kezdtek hódítani, leggyakrabban az ünnepekhez kapcsolódva adták elő őket. A vallási játékokból és a vásári komédiákból nőtt ki a mai színház is. Csíksomlyóban a szerzetesek a szenvedéstörténet alapján iskoladrámákat írtak és adattak elő. A mi előadásunk onnan indul, hogy Krisztus a mennyben az Atyaistennel beszél, meghozza a döntést: lejön a földre, és vállalja a kereszthalált, hogy segítsen az embereken. A következő jelenetben, sok évvel később elbúcsúzik Máriától, és földi halálára készül. Elkövetkezik az utolsó vacsora, az elfogatás, az ostorozás, majd a keresztre feszítés. Közben különböző, a cselekményre reagáló alakok jelennek meg: Júdás, Péter, Mária Magdolna, Barabás és Lázár – akit feltámasztott a halálból, noha tudja, hogy valóban ő a megváltó, nem mer az érdekében felszólalni.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!