Csiksomlyói Passió - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Megváltás és történetmesélés – interjú Berettyán Nándorral 

A 10. Színházi Olimpia kiemelt produkciójaként május 26-án este a Szent István-bazilika előtt látható a Csíksomlyói passió ingyenes szabadtéri előadása. A Jézus szerepét alakító Berettyán Nándor a Karinthy Színház művészeti vezetőjeként a teátrum Történetmesélő Fesztiváljáról is mesélt a Kultúra.hu-nak.

– A Karinthy Színház három produkciót látott vendégül a Színházi Olimpián. Hogyan sikerültek?

– Az Eltűntekkel nyitottunk, amely egy családi drámán keresztül az erdélyi szász közösség 20–21. századi sorsát mutatja be. Ezután a Berecz András ének- és mesemondó által létrehozott Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál zajlott, melyen egy skót (valójában viking), egy észt és egy görög mesemondó csoport lépett fel. Fantasztikus élmény volt három napon keresztül meséket hallgatni! Akik egyre beültek, másnap mindig visszajöttek, és további nézőket hoztak magukkal, úgyhogy a közönség egyre nőtt. A különböző történetek révén egyszerre tűnt ki az emberek földrajzi helytől, kultúrától független azonossága és rengeteg különbsége. Az észt mesemondó gyönyörű lírai, melankolikus mesékkel érkezett, a skót úr pedig a földet körülérő tengeri féregről mondott történetet. A görög mesemondónők Zeusz legendáját elevenítették fel arról, hogyan szemelt ki különféle földi nőket, hogy szerelmeskedjen velük. Berecz András Magyarországot képviselte, és Hazug Pista bácsiként hazug meséket mondott. A négy kultúra közvetítésével képet kaphattunk a népeket összekötő és megkülönböztető szokásokról, sajátosságokról.

(…)

– A Színházi Olimpia egyik fénypontja mindenképpen a te főszerepléseddel új helyszínen debütáló Csíksomlyói passió lesz. 

– A passió történetéből készült szakrális játékok a középkorban kezdtek hódítani, leggyakrabban az ünnepekhez kapcsolódva adták elő őket. A vallási játékokból és a vásári komédiákból nőtt ki a mai színház is. Csíksomlyóban a szerzetesek a szenvedéstörténet alapján iskoladrámákat írtak és adattak elő. A mi előadásunk onnan indul, hogy Krisztus a mennyben az Atyaistennel beszél, meghozza a döntést: lejön a földre, és vállalja a kereszthalált, hogy segítsen az embereken. A következő jelenetben, sok évvel később elbúcsúzik Máriától, és földi halálára készül. Elkövetkezik az utolsó vacsora, az elfogatás, az ostorozás, majd a keresztre feszítés. Közben különböző, a cselekményre reagáló alakok jelennek meg: Júdás, Péter, Mária Magdolna, Barabás és Lázár – akit feltámasztott a halálból, noha tudja, hogy valóban ő a megváltó, nem mer az érdekében felszólalni.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia művészeti vezetőjét a liget.ro arról kérdezte, hogyan sikerült Magyarországra hozni az olimpia szervezési jogát, mitől tud vonzó lenni a színház a mesterséges intelligencia korában, és milyen missziót tart fontosnak a külhoni területeken a Nemzeti Színház.
evadhiredeto vorosmarty
Vígjátékokkal, útkereséssel, barátságtörténettel és musicallel is várja a következő évadban a Vörösmarty Színház a nézőket. Székesfehérváron nemrég vette kezdetét a 10. Színházi Olimpia.
Olivier Py - forrás: YouTube
Olivier Py francia rendező Európa egyik legrangosabb színházi szemléje, az Avignon-i Fesztivál egykori igazgatójaként érkezik Budapestre a 10. Színházi Olimpia keretében, hogy saját Hamlet-értelmezését vigye a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége elé.