Barcelona Flamenco Ballet: Luxurîa - Fotó: Belen Codina

Négy előadással vár a Határvonalak Színházi Fesztivál Szombathelyen

A Weöres Sándor Színház 2023. június 22-24. között rendezi meg a Határvonalak Színházi Fesztivált. A négy előadás közül kettő a 10. Színházi Olimpia keretében érkezik Szombathelyre.

A színházi műfaj sokszínűségét igyekeznek megmutatni a négy meghívott előadással. Spanyolországból érkezik a Barcelona Flamenco Ballett és a Holdbeli csónakos Díjátadó Gálát is a fesztivál keretében rendezik meg.

Június 22-én 16 órától A valóság én vagyok címmel rendeznek Weöres-konferenciát a Stúdiószínpadon. Bokányi Péter tanár úrra is emlékeznek, aki a Vas megyei Weöres Sándor-kultusz létrehozásában elévülhetetlen érdemeket szerzett, és aki a konferencia előadója lett volna.

19 órától a 10. Színházi Olimpia programjaként érkezik Spanyolországból egy fergeteges színházi formáció, a Barcelona Flamenco Ballet a Nagyszínpadra. A Flamenco Reborn című világsikerű produkciót is jegyző David Gutiérrez koreográfus vezetése alatt készült, Luxurîa című vadonatúj flamenco-show lenyűgöző élményt ígér a nézőknek.

Június 23-án 15.30-tól Mácsai Pál Örkény-estje, az Azt meséld el, Pista! látható a Nagyszínpadon. A monológot Bereményi Gézával közösen, Örkény István napló- és interjúrészleteiből, illetve a barátoknál őrzött magnószalagokról leírt beszámolók alapján állították össze.

18 órától a Figura Stúdió Színház Füst Milán: Boldogtalanok című előadásával érkezik a Márkus Emília terembe. Albu István rendezését a 10. Színházi Olimpia keretében mutatják be.

20 órától a Forte Társulat, a Pannon Várszínház és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió közös produkciója látható Apró, véres balladák címmel a Nagyszínpadon. Az előadás Ady Endre novellái alapján készült.

Június 24-én 17 órától a Holdbeli csónakos-díj átadásával, gálaműsorral és állófogadással zárul a fesztivál.

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.