Fotó: Tutek-Hajnal Fanni

Masa Kolar: „Személyesen is megtapasztaltam a Rómeó és Júlia erejét”

Rómeó és Júlia történetét május 31-én láthatjuk a Színházi Olimpia keretében a Pécsi Nemzeti Színház színpadán. A rijekai balett igazgatójával és a két főszereplő táncossal a Magyar Nemzet készített interjút. 

Személyesen is megtapasztaltam a Rómeó és Júlia balett erejét, hiszen két különböző produkcióban is volt szerencsém táncolni benne”– mondta el Masa Kolar, a Rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház Balettegyüttesének igazgatója – Minden alkalommal éreztem a történet és Prokofjev zenéjének magával ragadó mivoltát. A dallamok sokban árnyalják az előadást, ez talán az egyik legszebb zenemű, amely Shakespeare-darabhoz készült.”

Kolar arról is beszélt, hogy mi alapján választotta ki a balett koreográfusát:

Törekedtem olyan koreográfust találni, aki frissességgel, azonban mégsem túlzottan absztrakt módon tolmácsolja a történetet, így esett a választás Jirí Bubenícekre.

Bubenícek célja az előadással többek között a színházban kevésbé otthonos nézők megszólítása is. Az előadás érdekessége, hogy a színpadi táncjeleneteken túl videóvetítést is alkalmaznak, valamint színészeket is bevontak – árulta el Kolar.

Maria Matarranz de las Heras, a Júliát alakító művész megjegyezte, hogy számára a szerep különlegessége az, hogy Júliában örékenység, sebezhetőség, erő, elkötelezettség, rettenthetetlenség van, és mindezeken keresztül, pár hét leforgása alatt válik igazán nővé. A kezdeti tiszta ártatlanságából, testi-lelki szüzességből eljut a Rómeó iránti abszolút, odaadó szerelem állapotába.

Michele Pastorini, az előadás másik főszereplője is megosztotta gondolatait a lappal:

Rómeó nagyon fiatal, naiv, álmodozó, ugyanakkor rendkívül bátor is, ami a Júlia iránti érzéseiből fakad. Eleinte csak keresi a szerelmet, s miután megtalálta, többé nem akarja elengedni. A történet a nagy szerelemről szól, ugyanakkor az érem másik oldalaként a hasonlóan intenzív gyűlölet is végig jelen van a két család között, emiatt nem teljesülhet be a fiatalok kapcsolata.”– mondta a Rómeót táncoló művész.

A művészekkel készült interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!