A csoda

Schwajda György abszurd humora elevenedik meg Szolnokon

Június 7-én 19 órakor lép a Szolnoki Szigligeti Színház színpadára a petrozsényi teátrum társulata: a 10. Színházi Olimpia meghívására, Molnár László rendezésében láthatjuk Vencel, a megvakult nyomdai betűszedő kalandjait.

A petrozsényi Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu a Jászai Mari-díjas színművész-rendezőt, Molnár Lászlót kérte fel, hogy az idén 75 éves színház számára állítson színpadra egy darabot a jubileumi év tiszteletére: személyében így az első külföldi rendezőt köszönthették a román város teátrumában.

Schwajda György abszurd humorú darabját, a Csodát nagy sikerrel mutatták be januárban, és a petrozsényi társulat örömmel tett eleget a Szigligeti Színház meghívásának, hogy a 10. Színházi Olimpia keretében Szolnokon is színpadra álljanak.

A Csoda rólunk szól. Kisebb-nagyobb fogyatékosságainkról, amelyekkel újra és újra boldogulnunk kell. Szól a bizonyításról, az akaratról, hogy ha el akarunk érni valamit, akkor megtehetjük. Szól a hétköznapi elutasításról, arról, hogyan bánunk azokkal, akik mások, mint mi.

A történetben Vencel, a megvakult nyomdai betűszedő különleges helyzetben találja magát. A törvények szerint felülvizsgálatra kell mennie, és mivel senki sem tartható egy évnél tovább betegállományban, keresőképesnek nyilvánítják.

Ezzel indulnak Vencel kalandjai az életben maradásért és a bizonyításért, hogy képes önállóan boldogulni. Dolgozni kezd, szeretője lesz, kocsmázik, sőt autót is vezet. Éli az átlagemberek átlagos életét – vakon.

A Csoda egy különleges történet megalkuvásról. Arról, hogy a boldogulásért, a beilleszkedésért mennyi áldozatot hozunk és ezzel mennyi fájdalmat okozunk azoknak, akik igazán és őszintén szeretnek bennünket. Hogy hogyan tesszük magunkat tönkre azért, hogy szebbek, jobbak és tulajdonképpen átlagosabbak legyünk.

Az előadásra jegyek ide kattintva még elérhetők!

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.