A csoda

Schwajda György abszurd humora elevenedik meg Szolnokon

Június 7-én 19 órakor lép a Szolnoki Szigligeti Színház színpadára a petrozsényi teátrum társulata: a 10. Színházi Olimpia meghívására, Molnár László rendezésében láthatjuk Vencel, a megvakult nyomdai betűszedő kalandjait.

A petrozsényi Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu a Jászai Mari-díjas színművész-rendezőt, Molnár Lászlót kérte fel, hogy az idén 75 éves színház számára állítson színpadra egy darabot a jubileumi év tiszteletére: személyében így az első külföldi rendezőt köszönthették a román város teátrumában.

Schwajda György abszurd humorú darabját, a Csodát nagy sikerrel mutatták be januárban, és a petrozsényi társulat örömmel tett eleget a Szigligeti Színház meghívásának, hogy a 10. Színházi Olimpia keretében Szolnokon is színpadra álljanak.

A Csoda rólunk szól. Kisebb-nagyobb fogyatékosságainkról, amelyekkel újra és újra boldogulnunk kell. Szól a bizonyításról, az akaratról, hogy ha el akarunk érni valamit, akkor megtehetjük. Szól a hétköznapi elutasításról, arról, hogyan bánunk azokkal, akik mások, mint mi.

A történetben Vencel, a megvakult nyomdai betűszedő különleges helyzetben találja magát. A törvények szerint felülvizsgálatra kell mennie, és mivel senki sem tartható egy évnél tovább betegállományban, keresőképesnek nyilvánítják.

Ezzel indulnak Vencel kalandjai az életben maradásért és a bizonyításért, hogy képes önállóan boldogulni. Dolgozni kezd, szeretője lesz, kocsmázik, sőt autót is vezet. Éli az átlagemberek átlagos életét – vakon.

A Csoda egy különleges történet megalkuvásról. Arról, hogy a boldogulásért, a beilleszkedésért mennyi áldozatot hozunk és ezzel mennyi fájdalmat okozunk azoknak, akik igazán és őszintén szeretnek bennünket. Hogy hogyan tesszük magunkat tönkre azért, hogy szebbek, jobbak és tulajdonképpen átlagosabbak legyünk.

Az előadásra jegyek ide kattintva még elérhetők!

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!