Slava Polunin

Slava Polunin: „A kreativitás az előadásaim mozgatórugója”

A MITEM meghívására június 16–18. között öt alkalommal látható a Nemzeti Színházban a Színházi Olimpia részeként Slava Polunin legendás SnowShow című projektje. Az előadás három évtizedes sikeréről az Origo beszélgetett a társulat vezetőjével.

– 2019-es MITEM fesztiválon már járt Budapesten – akkor azt nyilatkozta, hogy úgy érzi magát, mintha hazatért volna. Most, a Színházi Olimpia keretében újra a magyar fővárosba érkezik. Milyen emlékekkel tér vissza?

– Nagyszerű élményeim vannak, hiszen a város gyönyörű, a magyar közönség pedig igazán csodálatos. A mostani látogatásnak különös rangot ad, hogy a 10. Színházi Olimpia keretében térhetünk vissza a társulattal. 

– A SnowShow című produkciót láthatja a közönség júniusban. Az előadás éppen harminc éves. Mi inspirálta a produkció létrejöttét?

– Három évtized valóban sok idő, egy dolog viszont nem változik, a kreativitásra való belső igényem. Egész életemben újabb és újabb előadásokat akartam létrehozni, nem tudom úgy elképzelni magam, hogy ne gondolkodjak éppen valamin újdonságon. A kreativitás az előadásaim mozgatórugója, amit a SnowShow esetén sincs másképp. 

– Az előadásnak töretlen a sikere. Mit gondol, mi a kulcsa annak, hogy a darab három évtized után is élő, és tud újat mondani?

– A SnowShow-ban a közönség minden egyes tagja talál valamit, ami csak a sajátja. Mi nem válaszokat adunk, hanem kérdéseket teszünk fel. Egy olyan utazásra hívunk mindenkit, ahol a társulat tagjai nem vezetők, csak útitársak. Ez egy közös kaland, mely során a válaszokat mindenki saját maga adja meg, ezért gyakran megesik, hogy ugyanabban a szituációban a közönség egyik része mosolyra fakad, a másik részének viszont könny csordul a szemébe.

– Szerte a világon egyedülálló, hatalmas sikere van SnowShow cirkuszművészeti produkciónak. Kell a műsoron változtatni – akár az esztétikáját, akár a humorát nézve – attól függően, hogy éppen melyik országba utazik a produkció?

– Természetesen mindig figyelembe vesszük az adott közönség igényeit, és változtatunk is, ha kell. Megfigyelhető, hogy a britek több abszurdra vágynak, míg a franciák a metaforákat kedvelik, az amerikai közönséget pedig a látványelemek és a fordulatos cselekmény nyűgözi le. De ugyanígy van ez a csendekkel is, az angol közönség szeret elmélyedni, az amerikaiak figyelméért viszont folyamatosan meg kell küzdeni. 

– A MITEM meghívására 2019-ben a Fővárosi Nagycirkuszban léptek fel, most pedig a Nemzeti Színházban állnak majd öt alkalommal színpadra. Hogy lehet az adott körülményekhez adaptálni az előadást?

– A SnowShow-val több mint ötven országban megfordultunk már. Játszottuk elegáns operaházakban, vasártereken, olasz kamaraszínházakban vagy éppen cikuszokban. Könnyen alkalmazkodunk, mert pontosan tudjuk, hogy mire van szükségünk, mi az, ami még alakítható és mi, ami nélkül már nem működik az előadás…

A teljes interjú ide kattintva olvasható. 

További cikkek
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.
Madách-projekt - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 11 ország színházi egyetemeinek részvételével rendezett Madách Projekt a 10. Színházi Olimpia egyik különleges eseménye volt.
Vidnyánszky Attila a Színházi Olimpia és a MITEM művészeti vezetője a sajtótájékoztatón, 2023. szeptember 4., Nemzeti Színház - Fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház 2023. szeptember 30–október 23. között megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM).