Le fracture/Yasmine Yahiatène

Tabuk nélkül – Ízelítő a CSET Feszt programjából

CSET – színházi fesztivál CSalád-Egyén-Társadalom viszonyáról címmel rendezik meg május 2-21. között a Jurányi Házban a FÜGE produkciós és ernyőszervezet fesztiválját, ahol a közönség a nemzetközi programokat a 10. Színházi Olimpia keretében láthatja.

A 2021-ben nagy sikerrel megszervezett Anyacsak1 fesztivál után – ahol a színházi előadások, beszélgetések, műhelyfoglalkozások a szülővé válás és nem válás témáját járták körül – 2023-ban tágítják a perspektívát a Jurányi Házban.

Ebben az évben a család, az egyén helyzete és mozgástere a társadalom kontextusában válik tágan értelmezett témává.

A programban a meghívott színházi előadások mellett kiemelten fontosak a zárt műhelymunkák és a nyilvános beszélgetések, befogadók, résztvevők, alkotók közötti találkozási lehetőségek is.

A szervezők földrajzilag is tágították a nézőpontot: a fővárosi színházak mellett vidéki partnereket is bevonnak, és a hazai munkák bemutatása mellett nemzetközivé szélesítik a programpalettát: ezek az előadások, workshopok és vitaműhelyek a Színházi Olimpia támogatásával valósulnak meg.

Nézzük a színes nemzetközi programokat!

Yasmine Yahiatène: La fracture

Yasmine Yahiatène La fracture című előadásában családi történetek elevenednek meg: homevideók, visszaemlékezések, egy lassan bontakozó utazás képei az algériai gyökerekhez. A vetítés és a színpadon születő rajzok meglepő perspektívából nyújtanak betekintést egy összetett személyes kapcsolatba, miközben Yahiatène rákérdez arra, hogy hogyan hat mindezekre a gyarmati Algéria és Franciaország párhuzamos történelme.

A különleges, francia nyelvű előadást május 6-án két időpontban, 17 és 20 órakor is színpadra állítják, magyar és angol felirattal. Az esti előadás után a nézőknek lehetősége nyílik részt venni az előadóval szervezett beszélgetésen. Jegyek az előadások még elérhetők ide kattintva.

Platforma de Teatru Politic: Matern

Oana Rusu és Alice Monica Marinescu lebilincselő, energikus és szókimondó kettőse személyes vallomásokon keresztül, a szűkebb és tágabb környezet reakciói, külső és belsővé tett elvárások tükrében ütköztet mítoszt és tapasztalatot az anyává válásról előadásában.

A radikális átalakulásokkal és kihívásokkal teli anyaság idealizált képe mellett gyakran kibeszéletlenek maradnak azok a nehezebb szempontok, amelyekkel sok nő kénytelen szembenézni. A Matern a kíméletlen tárgyilagosságot felszabadító iróniával párosítva tárja fel ezeket a gyakran tabusított valóságokat.

A május 13-án 17 és 20 órakor kezdődő előadásokra jegyek még elérhetők ide kattintva.

Matern – Photo: Raluca Țurcanașu

Carbon Theatre – Helen Crevel

Az Egyesült Királyságból érkezik Helen Crevel és a Carbon Theatre: Palánta című előadásuk középpontjában az anyává válás lehetősége, a környezeti felelősség és a fogyasztói társadalom áll.

Az alkotók célja dialógust kezdeményezni az anyaságról és a környezet állapotáról, összekapcsolva ezeket a témákat a földrajzi és kulturális, valamint az egyén családi örökségével. A munkafolyamat részeként az alkotók interjúkat készítettek anya-lánya párosokkal arról, hogy privát beszélgetéseikben hogyan jelenik meg a gyermekvállalás és a tudatos gyermektelenség témája.

A különleges installáció a négy alkalommal tekinthető meg a Mammut II. bevásárlóközpont földszintjén: a program ingyenes, de érdemes regisztrálni a [email protected] címen!

Seedling/Helen Crevel

PALÁNTA – Fenntarthatósági szempontok az előadó-művészeti produkciós folyamatban vitaműhely és Climate Fresk workshop Helen Crevel és Anne Langford vezetésével

Palánta című előadásukhoz kapcsolódva rendez vitaműhelyt és workshopot Helen Crevel és Anne Langford május 12-én: a 9 órakor és 13:30-kor kezdődő szakmai programjaikra előadó-művészeti területen dolgozó kulturális szakembereket és művészeket, produkciós vezetőket, kurátorokat, technikusokat, tervezőket, érdekképviseleti szervezetek és az állami finanszírozási struktúrák képviselőit várják.

Délelőtt a világszerte ismert Climate Fresk kooperatív játék kínál lehetőséget az éghajlati és ökológiai válság közös megértésének, értelmezésének kialakítására. A résztvevők kisebb csoportokban, együttgondolkodva rendszerezik, állítják ok-okozati láncba az éghajlatváltozás legalapvetőbb tudományos tényeit.

Emellett lehetőség nyílik beszélgetésre, jó gyakorlatok és kudarcok megosztására, és közös gondolkodásra arról, hogy hogyan építhetjük be más országok tapasztalatai a hazai előadó-művészeti szcéna hétköznapjaiba.

A workshopok munkanyelve angol. A részvétel ingyenes, de regisztrációköteles.

Helen Crevel. Fotó: Matt Cawrey

PALÁNTA – alkotói workshop Helen Crevel és Anne Langford vezetésével

Május 13–14-én pedig alkotói workshopot szerveznek, szintén Helen Crevel és Anne Langford vezetésével: a kétnapos alkotói műhelymunka betekintést nyújt a PALÁNTA(SEEDLING) alkotói folyamatába a kutatástól a munka elkészültéig.

A résztvevők megismerik és kipróbálhatják a Helen Crevel and Anne Langford által alkalmazott kreatív írási, szerkesztési és keretezési technikákat egy saját projektötlettel vagy őket foglalkoztató témával dolgozva.

A szervezők a workhopokat a saját művek létrehozása iránt érdeklődő, pályájuk elején járó alkotóknak, a kollaboratív írás iránt érdeklődőknek és előadó-művészeti területen dolgozóknak és előadóknak ajánlják, akik érkezhetnek saját témával, ötlettel vagy kérdéssel, amelynek kreatív feltárása érdekli őket, de a helyszínen is dönthetnek arról, hogy min dolgoznak a két nap során.

A workshop munkanyelve angol. A részvétel ingyenes. Jelentkezés itt!

Helen Crevel – Fotó: Matt Cawrey

A CSET Feszt egyéb programjairól, koncertekről, beszélgetésekről és kiállításokról ide kattintva tájékozódhatnak!

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!