Idétlen időkig

Családi tragikomédiát, felejthetetlen vígjátékot és testvérdrámát ajánlunk júniusban

Júniusban is kiváló előadásokkal folyatódik az Országos Színházi Találkozó Debrecenben, amelyet idén a 10. Színházi Olimpia keretében szerveznek meg: a következőkben olyan darabokat ajánlunk, amelyeket a közönség főként filmes élményeiből ismerhet.

Augusztus Oklahomában

Június 7-én, 20:30-kor láthatjuk a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon az Augusztus Oklahomában című előadást, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház társulatának vendégjátékában.

A darab Tracy Letts színész, író és forgatókönyvíró munkája, amely az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb amerikai Broadway-sikere volt. 2013-ban pedig parádés szereposztással – főszereplői többek között Julia Robert, Meryl Streep, Ewan McGregor voltak – film is készült belőle, amely két Oscar-díj jelölést is kapott.

Az Augusztus Oklahomában izgalmas krimi, frenetikus vígjáték, megrendítő családi dráma és igazi amerikai mese egy alkoholista apáról és egy gyógyszerfüggő anyáról, akik megpróbálnak rendet tenni maguk körül. De egy olyan családban, amelyben csupa léhűtő férfi boldogtalan asszony hűtlen férj és lázadó nő él ez csaknem lehetetlen vállalkozás.

Ezt a fanyar humorú, sziporkázó párbeszédekkel teletűzdelt színművet hozzák el Debrecenbe a salgótarjáni művészek: az előadásra jegyek ide kattintva még elérhetők.

Idétlen időkig

Június 10-én 18 órakor lép színpadra a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulata a Csokonai Fórumban: az Idétlen időkig című darabot Horváth Illés rendezte a Columbia Pictures mozifilmje és Danny Rubin története alapján.

Ki ne emlékezne a kilencvenes évek egyik legszórakoztatóbb filmvígjátékára, amelyben Phil, a híres televíziós meteorológus egy amerikai kisvárosból kénytelen tudósítani a helyi népszokás: a Mormota-nap eseményéről? Az életunt és cinikus alaknak nincs ínyére a feladat, alig várja, hogy megszabaduljon a lenézett, idealista vidéki lakosoktól és hazatérhessen.

Egy váratlan hóvihar azonban útját állja, így kénytelen még egy éjszakát tölteni az utálatos helyen. Másnap reggel viszont ugyanarra a napra ébred, ami már egyszer véget ért. És újra, és újra…

Ezzel a különlegességgel érkezik az Országos Színházi Találkozóra a Móricz Zsigmond Színház: a nyíregyházi teátrum Magyarországon elsőként tűzhette műsorára a népszerű filmvígjáték sokszoros díjnyertes, a tengeren túl óriási sikert aratott, friss Broadway-musical változatát.

A fantasztikus zenei világú előadás nem csak rendkívül szórakoztató, de látványos és újszerű is lesz, minden bizonnyal szívmelengető, feledhetetlen élményt nyújt majd minden nézőnek.

Esőember

Június 8-án 19 órai kezdettel láthatjuk a Veszprémi Petőfi Színház előadásában az Esőember című darabot, amelyet MGM filmje, Ronald Bass és Barry Morrow forgatókönyve alapján Anger Zsolt állított színpadra.

Az Esőember című történet hőse tipikus „korunk gyermeke”, egy arrogáns és magabiztos ember, a vállalkozások bajnoka, aki a körülötte élőket csupán mozaikként illeszti az üzleti tervek és kitűzött célok közé.

Az sem tudja megváltoztatni, hogy rég nem látott apja meghal; viszont megrázza a tény, hogy nem ő az örökös. Vajon ki lehet az? Ki örökölte a dollármilliókat? Nem más, mint saját testvérbátyja, egy zárt intézetben élő zseni, akinek a létezéséről eddig fogalma sem volt.

A Dustin Hoffman és Tom Cruise főszereplésével készült, négy Oscar-díjat nyert filmből készült darabot többek között Oberfrank Pál, Szalai Bence és Szilágyi Tibor tolmácsolásában láthatjuk az Országos Színházi Találkozó keretében.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!