Fotó: Gárdonyi Géza Színház

Évadot hirdetett az egri Gárdonyi Géza Színház

Öt nagyszínpadi bemutatót tervez a következő évadra az Gárdonyi Géza Színház. Az egri teátrum két előadást fogadott be a 10. Színházi Olimpián.

A 2023-2024-es évad mottója az „új kezdet” lesz. A műsortervben öt nagyszínpadi, egy stúdiószínpadi és három gyermekeknek szóló darab bemutatója szerepel. A nagyszínpadon az első premier októberben a Hello, Dolly! „ősváltozata”, Thornton Wilder A házasságszerző című komédiája lesz Blaskó Balázs rendezésében. A sort Eisemann Mihály, Baróti Géza és Dalos László operettje, a Bal József rendezésében színpadra kerülő Bástyasétány 77, majd Békeffi István és Stella Adorján Janika című vígjátéka folytatja. Utóbbit Frigyesi András rendezi.

Az idei naptári évet Dés László, Geszti Péter és Békési Pál musicalje, A dzsungel könyve bemutatójával zárják, amelyet ugyancsak Bal József rendez. Az évad pedig egy másik különlegességgel, Mozart A varázsfuvola című darabjának jelnyelvi és táncnyelvi feldolgozásával zárul a GG Tánc Eger tolmácsolásában és vezetőjük, Topolánszky Tamás koreográfiájával.

A hagyományokhoz hűen idén ősszel is megrendezik – ezúttal szeptember 27. és október 1. között – az immár tizenkettedik Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, ahol házigazdaként William Shakespeare és Kulcsár Noémi táncbohózatát mutatják be Ahogy tetszik – újratöltve címmel.

A napokban megkezdődött a jövő évadra szóló bérletek árusítása. Újdonság az eddigiekhez képest, hogy a felnőtt bérletes helyeket csak június 30-ig tartják fenn korábbi gazdáiknak, akik a jelzett időpontig 10 százalék kedvezménnyel hosszabbíthatják meg azokra szóló jogosultságukat. Emellett bevezetnek egy 3 előadásra szóló családi és egy 4 darabra szóló általános bérletet is.

Az intézmény gazdálkodásáról szólva Blaskó Balázs igazgató hangsúlyozta: rendkívül bizonytalan pénzügyi háttérrel, 2019 óta forráshiányosan működnek és dolgoznak. Hozzátette: mindezt tetézi, hogy az elmúlt egy évben bő 70 millió forinttal lett magasabb a színház energiaköltsége, aminek ellensúlyozására a város tavasszal 20,5 millió forintot biztosított és további 50 millió forintot ígért, melyet azonban eddig nem kaptak meg.

Blaskó Balázs szerint ugyancsak égető problémát jelent számukra a helyi színészházban élő munkatársaik helyzete, akik piaci áron kénytelenek fizetni a rezsit. Sikerként említette viszont, hogy az országosan egyedülálló Madách 200 megemlékezésük kormányzati támogatással „tovább él” és a következő időszakban határon túli helyszínekre is eljuthat.

(Via MTI)

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.