Fotó: Máthé András

Felújított épületében tartotta évadzáró ülését a Csokonai Színház

Csaknem három év után léphetett be újra a teljes társulat a Csokonai Színház felújított épületébe.

Az átadás előtt álló történelmi épületben tartotta évadzáró társulati ülését a Csokonai Színház társulata. „Tudatos stratégiai döntés volt a városvezetés részéről, hogy nem adjuk fel az álmainkat, és olyan színházakat hozunk létre, amelyek minden tekintetben ki tudják szolgálni a színjátszás 21. századi követelményeit – kezdte köszöntő beszédét Papp László.

Debrecen polgármestere úgy fogalmazott: „Büszke vagyok arra, hogy az 1865-ben épült történelmi épületet úgy sikerült felújítani, hogy a történelmi, műemléki karakterek megőrzése mellett a művészek, rendezők korlátlanul szárnyalva, technikai akadályok nélkül tudják megvalósítani az elképzeléseiket. Az elmúlt évek legnagyobb jelentőségű fejlesztései Debrecenben a kultúra területén valósultak meg, hiszen közel 20 milliárd forintot használtunk fel a két színház fejlesztésére. Míg a felújítás előtti időszakban 500 fő teljes értékű befogadó képességű színházi tér állt rendelkezésre, most egy este 1100 néző ülhet a színházi székekben.”

„Az én igazgatói ciklusom az építkezésről szólt” – mondta évadzáró beszédében Gemza Péter leköszönő igazgató. Hozzátette: az általános bizonytalanság éveiben, a járvány időszakában, amikor senki sem tudott rutinra támaszkodni, igyekezett jól menedzselni a bizonytalansági tényezőket, arra törekedve, hogy a társulatban mindenki egészséges legyen és legyen munkája. Büszkeséggel tekint vissza a regnálása alatt megvalósult innovatív kezdeményezésekre, mint a Hamlet vagy a sétaszínházak megvalósulására. A színház életében most kezdődő új fejezettel kapcsolatban azt mondta, egy jól működő szervezetet igyekezett átadni a színház új vezetésének.

A hagyományoknak megfelelően az évadzáró társulati ülésen adták át az idei művészeti díjakat.

Debrecen a 10. Színházi Olimpia egyik kiemelt helyszíne.

(Via csokonaiszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!