Gemza Péter - fotó: Máthé András / Csokonai Színház

Gemza Péter: „Hiszem, hogy a színházakat az együttműködés viheti csak előre”

Június 16-án véget ér a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Országos Színházi Találkozó Debrecenben: a találkozó szakmai programja keretében június 15-én két kerekasztal-beszélgetést is tartanak a szervezők a Csokonai Fórumban.

A május 15. és június 16. között megrendezett Országos Színházi Találkozó kapcsán a debreceni Csokonai Színház leköszönő vezetője, Gemza Péter így fogalmazott: „A mindennapjaink tele vannak kihívással, erőpróbával és vetélkedéssel, nap mint nap tapasztaljuk, hogy csak a másik háttérbe szorításával juthatunk/juthatnánk előre. Ezzel azonban becsapjuk magunkat:

hiszem, hogy a színházi társulatok közösségét nem az állandó versengés, hanem az együttműködés viheti csak előre.

Ezért a 10. Színházi Olimpia keretében egy olyan Országos Színházi Találkozót szerveztünk a kiemelt és nemzeti színházi státusszal rendelkező társulatoknak, amelyen megmutathatják, mit gondolnak a társadalomban elfoglalt helyükről, a saját feladatukról, milyen kérdés foglalkoztatja őket, és milyen válasszal állnak elő.”

Az Országos Színházi Találkozó szakmai programja keretében június 15-én két kerekasztal-beszélgetést is tartanak a szervezők a Csokonai Fórumban.

Az Innováció a magyar színházakban című beszélgetésen Kosztolánczy Gábor, a MÜPA vezérigazgató-helyettese, Marosi Bence, a DynamoPricing ügyvezető igazgatója, Bodnár József, a Crane ügyvezetője, Radnai Márk, a SzínházTV alapítója, illetve Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója osztja meg gondolatait.

A délelőtt további részében A POSZT-on túl – egy országos színházi fesztivál felé című eseményen vidéki színházigazgatók és fesztiválszervezők beszélgetnek arról, hogy milyen jövőképe lehet az országos színházi fesztiválnak.

(Via fidelio.hu)

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.