Barcelona Flamenco Balett: Luxuria - fotó: Belen Codina
Barcelona Flamenco Balett: Luxuria - fotó: Belen Codina

Hamarosan indul a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Június 23-án, idén 35. alkalommal veszi kezdetét Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal bíró színházi seregszemléje, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja: ennek keretében a Luxuria című előadást a 10. Színházi Olimpia meghívására láthatja a közönség.

Bővérű komédia, elgondolkodtató svéd dráma, háborús színmű, zenés műsorkoktél, a színházirodalom nagy tragédiái, kortárs előadások, Neoton-musical és flamenco show is várja mindazokat, akik úgy döntenek, hogy meglátogatják a kisvárdai színházi kavalkádot június 23. és július 1. között. A szervezők három helyszínen, a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központban, a Zsinagógában és a Refi Színpadon várják a nézőket.

A versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli. A zsűritagok az előadások másnapján részt vesznek a Szakmai Klub beszélgetésén, akár hozzászólóként is. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A díjosztó grémium összetételére idén is a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor tett javaslatot.

A 2023-as év zsűritagjai Dienes Blanka színésznő, Kiss József Jászai Mari-díjas, drámaíró, rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, műfordító, rendező, Szekeres Szabolcs színikritikus, és Szigeti Réka dramaturg.

A versenyelőadásokon túl számos igazi színházi ínyencség kerül terítékre a bő egy hetes programsorozaton. A 10. Színházi Olimpia keretében, az első fesztiválnapon, június 23-án, 21 órai kezdettel látható a Barcelona Flamenco Ballet előadásában a Luxuria című flamenco-show.

A fesztivál teljes programja és további információk ide kattintva találhatók.

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.