Fotó: hevesisandorszinhaz.hu

Hat nagyszínpadi bemutatóra készül a Hevesi Sándor Színház

Szeptembertől hat nagyszínpadi művel várják a nézőket a Hevesi Sándor Színházban. Zalaegerszeg a 10. Színházi Olimpia egyik kiemelt helyszíne.

A 2022/2023-as évadában 163 előadást játszott a társulat, a produkciókra több mint 40 ezren váltottak jegyet. A bérletesek száma megközelítette a 7 ezret. A nézők kezdenek visszatérni a színházba, 2019-hez hasonlóan 12 ezren bérlettel látogatták az előadásokat – hangsúlyozta Besenczi Árpád igazgató, aki szerint ehhez kemény munkára és összefogásra van szükség.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, a városvezetés az elmúlt évben számos döntést hozott az európai energiaválság negatív hatásának enyhítésre. Ugyanakkor – más városokkal ellentétben – a Hevesi Sándor Színházat és Griff Bábszínházat nem zárták be. Kiemelte, a színészek és a közönség visszajelzései alapján jó döntést hoztak. „A színháznak küldetése van a város közösségi és kulturális életében” – hangsúlyozta a polgármester, aki bejelentette: a 2023/2024-es évadban is végig nyitva marad a színház és minden bemutatóra sor kerül.

A teátrum műfaji sokszínűséggel készül a szezonra: a repertoárban musical, vígjáték, klasszikus színmű, a kortárs magyar darab is megtalálható. Szeptembertől hat nagyszínpadi művel várják a nézőket. Gérald Lauzier Ballépés jobbra című vígjátékát színpadra állították, a premier szeptember 29-én lesz. A Rideg Sándor azonos című regénye nyomán készült, Indul a bakterház című bohózat olvasópróbái is elkezdődtek, a darabot október 13-án tűzik műsorra.

A következő év februárjában a dzsentrivilágot, valamint a századeleji budapesti és vidéki életet idézik meg Hunyady Sándor A három sárkány című zenés játékával, amelyben Rékasi Károly játssza a főszerepet. Ezt követően kortárs darabot tűznek műsorra: Szálinger Balázs zalai szerző Becsvölgye című falusi krimijét Mihály Péter rendezi. Áprilisban családi musicalt, Thomas Meehan, Charles Strouse és Martin Charnin Annie, a kis árva című művének színpadi adaptációját mutatja be a társulat. Májusban Molière klasszikus darabjával, a Tartuffe című színművel zárják a 2023/24-es évadot.

(Via MTI)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.