Művészet

Kortárs francia világsiker érkezik Debrecenbe

Június 5-én 19 órakor láthatjuk a Thália Színház vendégjátékát Debrecenben, a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Országos Színházi Találkozón: Yasmina Reza Művészet című darabját Béres Attila állította színpadra.

Nagy Viktor, Zayzon Zsolt és Hevesi László szereplésével látható Yasmina Reza kortárs francia írónő leghíresebb darabja, a Művészet, amely három férfi történetét dolgozza fel, akik barátsága tizenöt évre nyúlik vissza.

Ez a barátság látszik meginogni, amikor egyikük kitérőt tesz a modern művészetek felé: Serge (Nagy Viktor) vásárol egy igen drága festményt – egy modern mesterművet –, ami teljesen fehér. Legjobb barátja, Marc (Zayzon Zsolt) pedig nem rejti véka alá cseppet sem hízelgő véleményét, mi több, igen szabadszájúan fejezi ki azt.

A vitába akarata ellenére belekeveredik toleráns és nyugodt barátjuk, Yvan (Hevesi László), aki próbálja elsimítani a konfliktust.

A vita, amely eleinte pusztán a művészetről szólt, egyre személyesebbé válik – előkerülnek a régmúlt fájdalmai is.

Mennyire lehetünk őszinték egy kapcsolatban? Érdemes-e feláldozni tizenöt év barátságát a művészet oltárán?

Ezekre a kérdésekre is keresi a választ – elképesztő humorral –  az előadás, amelyet az írónő kizárólag férfi színészekkel enged előadni: talán mert ilyen nők nem is léteznek…?

A darabot 1997-es bemutatása óta hatalmas sikerrel játszák a West Enden és a Broadway-n, nem érdemes tehát kihagyni a Thália Színház művészei által színpadra állított előadást Debrecenben sem!

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.